------------------------------------

Prenumerata 2020!

------------------------------------

Dovanos idėja!!!

190px
------------------------------------

Dalį „Suvalkiečio“ žinių ir naujienų galima skaityti naujienų dalijimosi platformoje etaplius.lt, pasirinkus Marijampolės regioną.

Apsispręsti padeda ir tėvai, ir būreliai bei kursai

Kas nulemia, kad žmogus pasirenka būtent tą, o ne kitą profesiją ar specialybę? Koks idealiausias kelias ieškoti tikrojo savo pašaukimo?

Kaip neseniai teko skaityti tinklapyje www.mokslas.net paskelbtame viename rašinyje, Lietuvos gyventojų vaikų ir jaunimo apsisprendimui vis dar daugiausia įtakos – net 83 proc. – turi tėvų nuomonė ir pačių vaikų mokymosi rezultatai (84 proc.). Priimant sprendimus daugeliu atvejų, be abejo, atsižvelgiama į vaikų gabumus, polinkius, interesus, ateities planus, taip pat šeimos tradicijas, psichologų, o kartais net ir į astrologų rekomendacijas. Na, o vaikų gabumai ir polinkiai dažniausiai išryškėja jiems tebesėdint mokyklos suole ir dalyvaujant popamokinėje veikloje. Juk nesistebime, kad muzikos mokyklą baigę ar sporto mokyklą lankę jaunuoliai renkasi studijas, pavyzdžiui, muzikos ir teatro akademijoje, konservatorijose ar sporto universitete.

 

K. Dembinskienės teigimu, maisto gamyba ir šeima yra didžiausios jos gyvenimo aistros.

K. Dembinskienės teigimu, maisto gamyba ir šeima yra didžiausios jos gyvenimo aistros.

Veikia 60 neformaliojo  vaikų švietimo programų
Marijampolės savivaldybės administracijos Švietimo, kultūros ir sporto departamento Švietimo skyriaus vedėja Asta Vaznienė, pakalbinta „Suvalkiečio“, teigė, kad nūdienos moksleivių poreikius ir pomėgius atitinkantys būreliai, pavyzdžiui, robotikos, programavimo, biotechnologijų, informacinių technologijų, konstravimo ir t. t., veikia mokyklose. Į vaikų ir jaunimo poreikius, A. Vaznienės teigimu, orientuotos ir neformaliojo vaikų švietimo programos, nes jos kaip tik skirtos mokinių pažinimo, lavinimosi ir saviraiškos poreikiams tenkinti, padėti jiems tapti aktyviais visuomenės nariais.
Marijampolės savivaldybėje neformaliojo vaikų švietimo programas vykdo Meno ir Sporto mokyklos, Marijampolės moksleivių kūrybos centras, krepšinio klubas „Kadis“, sporto centras „Sūduva“, Lietuvos šachmatų mokykla, Pet­ro Kriaučiūno viešoji biblioteka, Lietuvos skautija, jūrų skautija „Divytis“, Lietuvos šaulių sąjunga, VšĮ „Sveikatingumo idėjos“, Laisvalaikio ir užimtumo centras, Marijampolės kultūros centras, asociacijos „Atviras mikrofonas“, Intelektinio kapitalo ugdymas ir Inovatyvaus moksleivių papildomo ugdymo tinklas, Marijampolės kyokušin karatė klubas „Tornadas“, taip pat laisvieji mokytojai ir t. t.
Marijampolės savivaldybėje realizuojama net 60 Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu patvirtintų neformaliojo vaikų švietimo programų: „Lyderystės ABC“, „Kompiuterinis grafinis dizainas“, „Muzikinės technologijos“, „Jaunieji verslininkai“, „Jaunieji žurnalistai“, „Programavimas ir žaidimų kūrimas su „Python“ Marijampolėje“, „Judrieji ir tautiniai žaidimai“, kalbų klubai ir kitos.
Marijampolėje, be to, veikia daug jaunimo organizacijų, į kurias įsiliejęs iniciatyvus ir veržlus žmogus turi galimybę save išbandyti įvairiausiose veiklose – nuo jaunimo laisvalaikio organizatoriaus iki jaunojo politiko. Vien Marijampolės jaunimo organizacijų taryba „Apskritas stalas“ vienija kone dvi dešimtis jaunimo centrų, klubų, asociacijų ir pan.
Virėjų-konditerių kursai labai populiarūs
Šiandien išsamiau papasakosime apie naują veiklą Moksleivių kūrybos centre veikiančiame Marijampolės atvirame jaunimo centre (MAJC). Nuo šių metų rudens jame vyksta jaunųjų virėjų-konditerių kursai, kuriuos 8–12 metų vaikams ir 12–18 metų jaunuoliams veda marijampolietė profesionali konditerė Kristina Dembinskienė.
„Labai gerai, kad vaikai laisvalaikiu sportuoja, mokosi piešti ir groti, – sako trejų metukų dukrelę šiuo metu auginanti ir Marijampolės kolegijoje viešojo maitinimo studijas bebaigianti Kristina. – Tačiau mano įsitikinimu, kiekvienam vaikui nė kiek ne mažiau svarbu yra žinoti, kaip ir iš ko gaminami įvairūs patiekalai, kokie maisto produktai tarpusavyje dera, o ko apskritai patartina nevartoti. Kitas dalykas – kad įvairių patiekalų gamyba nėra tik maisto produktų maišymas vienas su kitu ir galutinio produkto suvartojimas. Tai – ir filosofija, ir menas, ir higiena. Pagaliau tai – ir suvokimas, kokie procesai vyksta vienas po kito. Be to, čia, Atvirame jaunimo centre, vykstančiuose užsiėmimuose labai svarbu ir kitkas – kad visi tie procesai vyksta dirbant komandoje.“
K. Dembinskienė jaunųjų virėjų-konditerių kursus veda savanoriškais pagrindais. Energinga idėjų nestokojanti jauna moteris MAJC metodinio darbo vadovui Martynui Andriukevičiui organizuoti tokius kursus pasisiūlė norėdama bendrauti su maisto gamyba besidominčiais vaikais, jaunimu ir jiems suteikti profesionalių žinių. Kristina neslepia ir jai pačiai aktualaus tokios savanorystės niuanso. Rengdamasi kiekvienam kartą per savaitę vykstančiam užsiėmimui ji privalo išstudijuoti įvairiausius niuansus ir pasirengti patiems netikėčiausiems jaunųjų kursų dalyvių klausimams.
„Vaikai yra labai protingi, labai imlūs visokioms idėjoms, – teigia K. Dembinskienė. – Į kursus jie dažnai ateina prisižiūrėję garsių virtuvės šefų vedamų laidų, su savo idėjomis. Rengdamasi kiekvienam naujam susitikimui aš pati esu priversta domėtis visokiomis naujienomis ir tobulėti.“

 

Kristina sugeba sudominti ir suvaldyti į kursus atėjusius paauglius.

Kristina sugeba sudominti ir suvaldyti į kursus atėjusius paauglius.

Suprato būtinybę mokytis
Kristina neslepia, kad jos gyvenime buvo ir toks periodas, kai visai nenorėjo mokytis. „Užuot galvojusi apie mokslus ir studijas, aš įsidarbinau vienoje Marijampolės konditerijos įmonėje, joje dirbau net dešimt metų ir buvau laiminga, – atviravo moteris. – Juolab kad darbas man patiko, sekėsi ir aš gana lengvai įgijau konditerės darbo pagrindus.“
Paskui atėjo laikas, kai Kristina ėmė pati domėtis konditerijos ir maisto produktų gamybos subtilybėmis. Dar vėliau, jau augindama namuose dukrelę, suvokė, kad ateityje turėdama pakankamai patirties, bet neturėdama jokio apie išsilavinimą liudijančio dokumento sunkiai galės realizuoti savo profesines ambicijas.
„Kad aš darbšti ir daug ką sugebu, pati puikiai žinau, – sako jauna moteris. – Tik norėdama įsidarbinti to savo žinojimo potencialiam darbdaviui ant stalo nepadėsiu. Tad augindama dukrelę nutariau studijuoti ir tokiu sprendimu dabar labai džiaugiuosi. Studijos dar labiau išplėtė mano akiratį ir žinių bagažą. Be to, ir dukrelė užaugusi neturės pagrindo man pasakyti: „Mama, aš nenoriu mokytis. Juk tu irgi nesimokei ir nepražuvai. Nepražūsiu ir aš.“

M. Andriukevičiaus nuomone, jaunųjų virėjų-konditerių kursai gali būti puiki edukacinė programa.

M. Andriukevičiaus nuomone, jaunųjų virėjų-konditerių kursai gali būti puiki edukacinė programa.

Įsirengs modernią virtuvę
Marijampolės moksleivių kūrybos centre R. Juknevičiaus gatvėje veikiančiame MAJC vykstančius jaunųjų virėjų-konditerių kursus šiuo metu lanko 20 vaikų ir jaunuolių. Į vyresniųjų grupės užsiėmimus dvi mergaitės atvažiuoja iš Igliaukos, dvi – net iš Kalvarijos. Tokie kursai vaikams ir jaunimui, M. Andriukevičiaus teigimu, yra naujovė ir bent jau mūsų krašte vyksta tik Marijampolėje. Juos lankyti pageidaujančio jaunimo atsirado net Vilkaviškyje, bet šiuo metu priimti daugiau lankytojų bent jau į jaunesniųjų grupę galimybių neturi. Mat K. Dembinskienės pasiūlymą savanoriškais pagrindais surengti kursus geranoriškai sutikusios Marijampolės moksleivių kūrybos centro direktorės Nijolės Pileckienės ir MAJC vadovo M. Andriukevičiaus rūpesčiu centro patalpose įrengtoje virtuvėje dirbti su daugiau nei dvylika vaikų jau būtų per sunku.
Vis dėlto artimiausiu metu viso pastato laukia renovacija, tad bus įrengta ir moderni virtuvė. Nuo 2018 metų sausio į jaunųjų virėjų-konditerių kursus planuojama pakviesti dar vieną jaunimo grupę. Be to, MAJC užmezgė ryšius su Maisto banku, tad yra minčių į maisto gamybos kursus pakviesti socialiai remtinose šeimose augančius vaikus. Juos pamokyti, ką galima pasigaminti iš pačių paprasčiausių ir daugeliui prieinamų produktų, pavyzdžiui, obuolių. Tai pat stengtis šiems vaikams skiepyti ir sveikos mitybos principus.
Šiuo metu vykstančiuose užsiėmimuose K. Dembinskienė kursų dalyviams stengiasi atskleisti ne tik įvairių patiekalų gamybos paslaptis, bet ir skatina juos į maisto gamybos procesą žiūrėti išradingai ir kūrybiškai, improvizuoti. Kursų dalyviai taip pat mokomi higienos taisyklių ir komandinio darbo. Vieno užsiėmimo metu vaikams buvo skirti tam tikri vaidmenys – tiekėjo, sandėlininko, higienos, darbų saugos specialisto ir t. t. Į juos jaunieji kursų dalyviai taip įsijautė, kad buvo net smagu žiūrėti.
Pasakodama apie kursus, K. Dembinskienė pabrėžė, kad juose dalyvaujantiems vaikams stengiasi skiepyti sveikos mitybos principus. Pavyzdžiui, pasakodama apie šokolado gamybą, kursų dalyvių pasiteiravo, kokį šokoladą jie labiausiai mėgsta. Daugumos atsakymas buvo: „pienišką“. Užsiėmimo metu vaikams akivaizdžiai pademonstravus, kiek pieniškame šokolade yra tikro šokolado, o kiek pieno ir aliejaus, ne vienas išsakė nuomonę, kad jei žmonės žinotų, kokie priedai dedami į kai kuriuos produktus, jie tikrai valgytų ne viską.

 

Susidomėjo veganiška mityba
Kalvarijoje gyvenanti 16 metų Justė Klimaitė, MAJ centre pakalbinta „Suvalkiečio“, teigė, kad jaunųjų virėjų-konditerių kursais susidomėjo norėdama įgyti žinių apie naujausias maisto gamybos technologijas ir kitas naujoves. Justės teigimu, sukiotis virtuvėje ir maišyti tešlą jai patiko nuo mažens, o maždaug prieš ketverius metus ji pradėjo daugiau domėtis konditerija ir kepti pyragus. Kadangi jau kuris laikas Justė yra veganė, gilinasi, kokius desertus, pyragus ir tortus galima pagaminti tokį mitybos būdą pasirinkusiems žmonėms. Tiesa, draugams ir pažįstamiems mergina prikepa ir įprastų skanėstų.
Ateityje Justė teigia ketinanti studijuoti dietetiką ir tapti dietiste – sveikatos priežiūros specialiste. Ji taip pat neatmeta galimybės namuose užsiimti konditerija.
Kartu su Juste jaunųjų virėjų-konditerių kursus lankanti jos draugė Ema yra vegetarė. Kursų vadovė K. Dembinskienė sako, kad šių merginų dalyvavimas, žinios praplečia ir kitų kursų dalyvių akiratį. MAJC vadovo M. Andriukevičiaus teigimu, Kristinos iniciatyva vaikams ir jaunimui organizuoti jaunųjų virėjų-konditerių kursus parodė, kad ir maisto gamyba gali būti puiki edukacinė programa.

 

Dalį „Suvalkiečio“ žinių ir naujienų galima skaityti naujienų dalijimosi platformoje etaplius.lt, pasirinkus Marijampolės regioną.