Rugsėjo 16 dienos „Suvalkietyje“ skaitykite:
Kalvarijiečiai šypsojosi savo kraštui
Savaitgalį Kalvarijoje šurmuliavo tradicinė šios savivaldybės šventė „Šypsausi savo kraštui“. Iš tiesų, ko jau ko, o šypsenų joje tikrai netrūko: visas dienas smagiai šypsojosi saulė, į Kalvariją sugužėjusiems savivaldybės gyventojams šypsenas dalijo šventinės programos dalyviai, su šypsenomis po Kalvariją vaikštinėjo geros nuotaikos užtaisą gavę svečiai užsieniečiai ir kiti šventės dalyviai.
Sumokėti milijonai atvėrė cukraus fabriko vartus
Šiųmetis cukrinių runkelių perdirbimo sezonas galėjo ir neprasidėti, mat žemdirbiai buvo kategoriškai pareiškę, kad derliaus iš laukų į Marijampolės cukraus fabriką negabens tol, kol su jais nebus galutinai atsiskaityta už pernykštį derlių.
Rugsėjo 12 d. vykusiame visuotiniame žemės ūkio kooperatyvo (ŽŪK) „Suvalkijos cukriniai runkeliai“ narių susirinkime buvo priimti lemiami sprendimai, po kurių UAB „Arvi cukrus“ netikėtai „atrado“ 2,5 mln. litų ir per porą valandų sumokėjo visą likusią skolą Suvalkijos krašto cukrinių runkelių augintojams. Šis ir keletas kitų susirinkime pasiektų susitarimų lėmė, kad į fabriką sekmadienį buvo pradėti gabenti šiųmečiai cukriniai runkeliai ir derliaus perdirbimo sezonas pradėtas planuotu laiku.
Sugrįžta „Akustinės spalvos“
Kai praėjusių metų rugpjūtį (taigi – ir vasarą) užbaigėme gražiai ir šiek tiek graudžiai, besiklausydami Lino Švirino ir jo suburtos kompanijos dainų ir bendraudami, po to skirstėmės, atsisveikinome su svečiais ir vieni su kitais, vildamiesi… Bent jau dar vieno panašaus susitikimo – „kačių kiemelyje“ ar kitoje malonioje erdvėje, kurių iš kitur atvykstantieji dažnai atranda Marijampolėje daugiau už mus pačius. Sakėme: kad ir po kokių metų, panašiu laiku… Metai praėjo, rugpjūtis – irgi, ir štai intriga: „Akustinės spalvos“ sugrįžta į Marijampolę!
Kulinarijos festivalyje – marijampoliečių pergalė
Suvalkuose rugsėjo 14 d. (sekmadienį) pirmą kartą buvo surengtas Lenkijos–Lietuvos pasienio regionų nacionalinių patiekalų festivalis, kuriame dalyvavo Suvalkų ir Marijampolės regionų amatininkai, muzikantai ir, be abejo, įvairių maisto produktų gamintojai. Centrinis Suvalkų parkas tądien pakvipo pyragais, namine duona, rūkytomis dešromis, ant gražiai įrengtų prekystalių puikavosi įvairiaspalvio medaus stiklainėliai, žolynai, pirkėjus viliojo įvairiausi gardumynai ir išradingi Lenkijos bei Lietuvos amatininkų dirbiniai. Tačiau pagrindinis šios šventės akcentas buvo dviejų komandų – Suvalkų ir Marijampolės – nacionalinių patiekalų gaminimo konkursas. Čia savo išmonę ir kulinarinius sugebėjimus demonstravo Suvalkų tradicinių patiekalų restoranėlis „Rozmarin“ ir ūkininkai iš Surgučių k. (Marijampolės sav.) Vilija ir Algirdas Žemaičiai.