www.suvalkietis.lt
Pagrindinis Suvalkijos krašto informacijos skleidėjas nuo 1942 m.

Stebuklus „Trobių“ virtuvėje kuria (ne)paprastos moterys

Rita LIŽAITYTĖ

Kokybiškų, puikaus, suderinto skonio patiekalų galima paskanauti ne tik didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Nedidelėje, tačiau jaukioje Kalvarijoje stilingais, šiuolaikiškais ir puikaus skonio patiekalais gyventojus jau kelerius metus stebina kavinė „Trobiai“. Paragauti gero maisto į Kalvariją plūsta ne tik šios, bet ir aplinkinių savivaldybių gyventojai.

Didžiausi nuopelnai tenka Daivai Janušauskaitei – „Trobių“ kavinės koncepcijos sumanytojai ir meniu sudarytojai. Tačiau maisto kokybe ir patiekalų skoniu „Trobiuose“ rūpinasi ne tik ji, bet ir virtuvėje plušančios šešios moterys. Minint Tarptautinę virėjų dieną Daiva joms dėkojo už atsakomybę, darbštumą, kruopštumą ir kūrybiškumą. Mat virėjų idėjos ir sumanymai „Trobiuose“ visada laukiami, išbandomi ir dažnai įgyvendinami.

Visi darbuotojai – vienodai svarbūs

Nepaisant to, kad karantinas apima vis daugiau šalies savivaldybių, atsinaujinusiame Kalvarijos senamiestyje veikiantys „Trobiai“ laukia klientų ir siūlo jiems platų patiekalų asortimentą.
Nepaisant to, kad karantinas apima vis daugiau šalies savivaldybių, atsinaujinusiame Kalvarijos senamiestyje veikiantys „Trobiai“ laukia klientų ir siūlo jiems platų patiekalų asortimentą.
Ričardo PASILIAUSKO nuotraukos

Čia gaminamas restoraninio lygio maistas ir patiekalai, tačiau D. Janušauskaitė „Trobius“ vadina ne restoranu, bet kavine-užeiga, o virtuvėje plušančias moteris – ne šefėmis, o virėjomis. Daiva sako, kad svarbiausia – ne pavadinimai ir titulai, o geras galutinis rezultatas. 

– Darbuotojai turi pozicijas, žino savo darbus, tačiau vieni kitus vadiname vardais, o ne pareigybėmis. Visi yra lygūs ir dirba vienodomis teisėmis bei sąlygomis. Jėgas orientuojame į rezultatą: gerą ir skanų maistą, jaukią aplinką ir atmosferą, malonų aptarnavimą, o rezultatą pasiekiame bendru darbu. Visų nuopelnai čia yra vienodai svarbūs, – paaiškino D. Janušauskaitė.

Geriausias įvertinimas – tušti indai

Nors darbas kavinėje organizuojamas lygių galimybių principu, atsižvelgiant į tai, kad spalį buvo minima Tarptautinė virėjų diena, pasidomėjome „Trobių“ virtuvėje plušančiomis moterimis. Iš viso kavinėje dirba šešios virėjos, tačiau lankydamiesi kavinėje sutikome tris. Kitoms trims tuo metu buvo laisvadieniai, nes darbas „Trobių“ virtuvėje organizuojamas pamainomis.
Pirmojoje pamainoje dirba Irena Gicevičienė, Asta Gruodytė ir Virginija Viskačkienė. Visos moterys virtuvėje toli gražu ne naujokės, o turinčios solidžią darbo su maistu patirtį. Pavyzdžiui, I. Gicevičienė profesionalioje virtuvėje dirba apie 15 metų. Irena darbų neskirsto. Daro viską, kas reikalinga, o labiausiai džiaugiasi tuomet, kai indai ištuštėja.

– Kai kas sako, kad dirbti su maistu ir prie maisto labai apmaudu, nes dirbi, pluši, o rezultatas – tik priteršti indai ir puodai. Iš tiesų, kuo tuštesni puodai, tuo rezultatas geresnis. Tai reiškia, kad maistas buvo puikus, žmonėms patiko. Jei indai liktų pilni, reikėtų sunerimti. Laimei, „Trobiuose“ sklidini puodai ilgai neužsibūna. Tik tol, kol maistą gaminame, – sakė „Trobių“ virėja ir pridūrė, kad už viską svarbiausia jai virtuvėje – draugiškas kolektyvas.

Pasak Irenos, kai yra su kuo pakalbėti bei pajuokauti, darbas einasi leng­viau ir sklandžiau. Irena džiaugiasi, kad jos kolegės būtent tokios.
– Suprantame viena kitos humorą, išdaigas, mėgstame pajuokauti, o kai reikia – ir rimtai pasikalbėti, – džiaugėsi I. Gicevičienė.

Dirba, nes patinka

Kartu su Irena dirbanti Asta Gruodytė pritarė kolegei, tačiau pridūrė, kad darbą lengvina ir meilė tam, ką darai. Asta sako didžiuojasi gaminanti maistą ir tokiu būdu galinti suteikti žmonėms džiaugsmo. Moteris tikina, kad bėgant laikui malonumą žmonėms teikia vis kitokios maisto pateikimo ir gamybos formos. Šiuo metu ryškiausia tendencija – vieno kąsnio užkandžiai. Asta sako, kad jie – labai universalūs ir dailūs patiekalai, tačiau pripažįsta, kad skulptūroms prilygstantys kūriniai yra be galo imlūs laikui ir reikalauja nemažai kantrybės.

– Mažus užkandžius sudėtinga sučiupinėti, o kai jų reikia pagaminti daug, būna ką veikti. Nesiskundžiu, nes kaip bebūtų, rezultatas visada labai džiugina. Miniatiūriniai užkandžiai puošia stalą, o jų skonių įvairovė – begalinė. Pakeisi vieną ar pridėsi kitą ingredientą ir štai – naujas skonis. Turbūt dėl to žmonėms jie ir patinka. Retas vakarėlis, šventė ar gimtadienis be jų apsieina, o kartais klientai ant stalo pageidauja matyti tik juos, – maisto tendencijas apžvelgė A. Gruodytė.

Patinka naujienos ir dinamika

Astos ir Irenos tandemą „Trobių“ virtuvėje papildo Virginija Viskačkienė. Virtuvėje ji sukasi apie du dešimtmečius. Virginija tikino neturinti mėgstamo patiekalo, kurį galėtų nuolat gaminti. Moters teigimu, monotonija virtuvėje jai neįdomi. Kur kas labiau patinka bandyti naujus dalykus ir patiekalus, kurti, atrasti kažką naujo.

– Maistas ir virtuvė man patiko visada. Matyt, dėl to pasirinkau ir baigiau su maitinimo organizavimu susijusias studijas, o netrukus virtuvėje pradėjau ir dirbti. Pirmoji darbovietė – Marijampolėje kadaise veikęs „Žiburėlis“. Vėliau teko padirbėti dar ne vieno restorano ir kavinės virtuvėje. Džiaugiuosi, kad pastaruoju metu pavyko įsitvirtinti „Trobiuose“. Reikia pripažinti, kad darbas prie puodų ir keptuvių – nelengvas, tačiau su gera komanda – viskas įmanoma. Man patinka, kad kiekviena diena virtuvėje – vis kitokia, nes keičiasi patiekalai, sezonai, o kartu su jais ir meniu. Džiaugiuosi, kad mūsų, virėjų, idėjos „Trobiuose“ yra išklausomos, atsižvelgiama į patarimus ir pastabas. Tai skatina tobulėti, domėtis ir mokytis naujų dalykų, – kalbėjo „Trobiuose“ trečius metus dirbanti moteris. Apie naujausius triukus virtuvėje Virginija sakė sužinanti skaitydama kulinarines knygas, žiūrėdama TV laidas ir filmus.

Investuoja į tobulėjimą

Vieno kąsnio sumuštiniai ir užkandžiai – vienas populiariausių patiekalų, be kurių vaišių stalai „Trobiuose“ neapsieina.
Vieno kąsnio sumuštiniai ir užkandžiai – vienas populiariausių patiekalų, be kurių vaišių stalai „Trobiuose“ neapsieina. Nuotraukos iš „Trobių“ archyvo

Virėjų tobulėjimu bei švietimu rūpinasi ir Daiva Janušauskaitė. Ji kviečia į Kalvariją virėjus profesionalus, kurie kavinės darbuotojams veda įvairius mokymus, dalijasi patirtimi ir žiniomis.

– Populiariausias patiekalas kavinėje yra paprasčiausias karbonadas, tačiau norime bei siekiame sužinoti ir naujų dalykų, klientams pasiūlyti naujų skonių. Pasikvietusios įvairius šefus mokomės iš jų įvairių gudrybių, skonių derinių. Pridėjusios savo įgūdžius ir atradimus nuolat kažką kuriame, po to – ragaujame. Tik kai patiekalas visiems tinka, jį įtraukiame į meniu. Šiuo metu kaip tik ruošiamės pristatyti naujus rudens valgius. Naujai ir neįprastai gaminsime jautieną, antieną, – intrigavo pašnekovė ir priminė, kad nepaisant to, jog situacija Lietuvoje dėl koronaviruso sudėtingėja, „Trobių“ virtuvė kaip dirbo, taip dirba. Klientai mėgstamus patiekalus gali valgyti ir kavinėje, gali ir išsinešti. Įsigyti taip pat gali ir įvairių pusgaminių.

Ši svetainė naudoja slapukus, kad pagerintų jūsų patirtį. Manome, kad jums tai tinka, bet galite atsisakyti, jei norite. Priimti Skaityti daugiau

Privatumo ir slapukų politika