Prenumeruok E-laikraštį!



Dalį „Suvalkiečio“ žinių ir naujienų galima skaityti naujienų dalijimosi platformoje etaplius.lt, pasirinkus Marijampolės regioną.

 


Pažinimo laboratorija 2020

Stebuklus „Trobių“ virtuvėje kuria (ne)paprastos moterys

Rita LIŽAITYTĖ

Kokybiškų, puikaus, suderinto skonio patiekalų galima paskanauti ne tik didžiuosiuose Lietuvos miestuose. Nedidelėje, tačiau jaukioje Kalvarijoje stilingais, šiuolaikiškais ir puikaus skonio patiekalais gyventojus jau kelerius metus stebina kavinė „Trobiai“. Paragauti gero maisto į Kalvariją plūsta ne tik šios, bet ir aplinkinių savivaldybių gyventojai.

Didžiausi nuopelnai tenka Daivai Janušauskaitei – „Trobių“ kavinės koncepcijos sumanytojai ir meniu sudarytojai. Tačiau maisto kokybe ir patiekalų skoniu „Trobiuose“ rūpinasi ne tik ji, bet ir virtuvėje plušančios šešios moterys. Minint Tarptautinę virėjų dieną Daiva joms dėkojo už atsakomybę, darbštumą, kruopštumą ir kūrybiškumą. Mat virėjų idėjos ir sumanymai „Trobiuose“ visada laukiami, išbandomi ir dažnai įgyvendinami.

Visi darbuotojai – vienodai svarbūs

Nepaisant to, kad karantinas apima vis daugiau šalies savivaldybių, atsinaujinusiame Kalvarijos senamiestyje veikiantys „Trobiai“ laukia klientų ir siūlo jiems platų patiekalų asortimentą.

Nepaisant to, kad karantinas apima vis daugiau šalies savivaldybių, atsinaujinusiame Kalvarijos senamiestyje veikiantys „Trobiai“ laukia klientų ir siūlo jiems platų patiekalų asortimentą.
Ričardo PASILIAUSKO nuotraukos

Čia gaminamas restoraninio lygio maistas ir patiekalai, tačiau D. Janušauskaitė „Trobius“ vadina ne restoranu, bet kavine-užeiga, o virtuvėje plušančias moteris – ne šefėmis, o virėjomis. Daiva sako, kad svarbiausia – ne pavadinimai ir titulai, o geras galutinis rezultatas. 

– Darbuotojai turi pozicijas, žino savo darbus, tačiau vieni kitus vadiname vardais, o ne pareigybėmis. Visi yra lygūs ir dirba vienodomis teisėmis bei sąlygomis. Jėgas orientuojame į rezultatą: gerą ir skanų maistą, jaukią aplinką ir atmosferą, malonų aptarnavimą, o rezultatą pasiekiame bendru darbu. Visų nuopelnai čia yra vienodai svarbūs, – paaiškino D. Janušauskaitė.

Geriausias įvertinimas – tušti indai

Nors darbas kavinėje organizuojamas lygių galimybių principu, atsižvelgiant į tai, kad spalį buvo minima Tarptautinė virėjų diena, pasidomėjome „Trobių“ virtuvėje plušančiomis moterimis. Iš viso kavinėje dirba šešios virėjos, tačiau lankydamiesi kavinėje sutikome tris. Kitoms trims tuo metu buvo laisvadieniai, nes darbas „Trobių“ virtuvėje organizuojamas pamainomis.
Pirmojoje pamainoje dirba Irena Gicevičienė, Asta Gruodytė ir Virginija Viskačkienė. Visos moterys virtuvėje toli gražu ne naujokės, o turinčios solidžią darbo su maistu patirtį. Pavyzdžiui, I. Gicevičienė profesionalioje virtuvėje dirba apie 15 metų. Irena darbų neskirsto. Daro viską, kas reikalinga, o labiausiai džiaugiasi tuomet, kai indai ištuštėja.

– Kai kas sako, kad dirbti su maistu ir prie maisto labai apmaudu, nes dirbi, pluši, o rezultatas – tik priteršti indai ir puodai. Iš tiesų, kuo tuštesni puodai, tuo rezultatas geresnis. Tai reiškia, kad maistas buvo puikus, žmonėms patiko. Jei indai liktų pilni, reikėtų sunerimti. Laimei, „Trobiuose“ sklidini puodai ilgai neužsibūna. Tik tol, kol maistą gaminame, – sakė „Trobių“ virėja ir pridūrė, kad už viską svarbiausia jai virtuvėje – draugiškas kolektyvas.

Pasak Irenos, kai yra su kuo pakalbėti bei pajuokauti, darbas einasi leng­viau ir sklandžiau. Irena džiaugiasi, kad jos kolegės būtent tokios.
– Suprantame viena kitos humorą, išdaigas, mėgstame pajuokauti, o kai reikia – ir rimtai pasikalbėti, – džiaugėsi I. Gicevičienė.

Dirba, nes patinka

Kartu su Irena dirbanti Asta Gruodytė pritarė kolegei, tačiau pridūrė, kad darbą lengvina ir meilė tam, ką darai. Asta sako didžiuojasi gaminanti maistą ir tokiu būdu galinti suteikti žmonėms džiaugsmo. Moteris tikina, kad bėgant laikui malonumą žmonėms teikia vis kitokios maisto pateikimo ir gamybos formos. Šiuo metu ryškiausia tendencija – vieno kąsnio užkandžiai. Asta sako, kad jie – labai universalūs ir dailūs patiekalai, tačiau pripažįsta, kad skulptūroms prilygstantys kūriniai yra be galo imlūs laikui ir reikalauja nemažai kantrybės.

– Mažus užkandžius sudėtinga sučiupinėti, o kai jų reikia pagaminti daug, būna ką veikti. Nesiskundžiu, nes kaip bebūtų, rezultatas visada labai džiugina. Miniatiūriniai užkandžiai puošia stalą, o jų skonių įvairovė – begalinė. Pakeisi vieną ar pridėsi kitą ingredientą ir štai – naujas skonis. Turbūt dėl to žmonėms jie ir patinka. Retas vakarėlis, šventė ar gimtadienis be jų apsieina, o kartais klientai ant stalo pageidauja matyti tik juos, – maisto tendencijas apžvelgė A. Gruodytė.

Patinka naujienos ir dinamika

Astos ir Irenos tandemą „Trobių“ virtuvėje papildo Virginija Viskačkienė. Virtuvėje ji sukasi apie du dešimtmečius. Virginija tikino neturinti mėgstamo patiekalo, kurį galėtų nuolat gaminti. Moters teigimu, monotonija virtuvėje jai neįdomi. Kur kas labiau patinka bandyti naujus dalykus ir patiekalus, kurti, atrasti kažką naujo.

– Maistas ir virtuvė man patiko visada. Matyt, dėl to pasirinkau ir baigiau su maitinimo organizavimu susijusias studijas, o netrukus virtuvėje pradėjau ir dirbti. Pirmoji darbovietė – Marijampolėje kadaise veikęs „Žiburėlis“. Vėliau teko padirbėti dar ne vieno restorano ir kavinės virtuvėje. Džiaugiuosi, kad pastaruoju metu pavyko įsitvirtinti „Trobiuose“. Reikia pripažinti, kad darbas prie puodų ir keptuvių – nelengvas, tačiau su gera komanda – viskas įmanoma. Man patinka, kad kiekviena diena virtuvėje – vis kitokia, nes keičiasi patiekalai, sezonai, o kartu su jais ir meniu. Džiaugiuosi, kad mūsų, virėjų, idėjos „Trobiuose“ yra išklausomos, atsižvelgiama į patarimus ir pastabas. Tai skatina tobulėti, domėtis ir mokytis naujų dalykų, – kalbėjo „Trobiuose“ trečius metus dirbanti moteris. Apie naujausius triukus virtuvėje Virginija sakė sužinanti skaitydama kulinarines knygas, žiūrėdama TV laidas ir filmus.

Investuoja į tobulėjimą

Vieno kąsnio sumuštiniai ir užkandžiai – vienas populiariausių patiekalų, be kurių vaišių stalai „Trobiuose“ neapsieina.

Vieno kąsnio sumuštiniai ir užkandžiai – vienas populiariausių patiekalų, be kurių vaišių stalai „Trobiuose“ neapsieina. Nuotraukos iš „Trobių“ archyvo

Virėjų tobulėjimu bei švietimu rūpinasi ir Daiva Janušauskaitė. Ji kviečia į Kalvariją virėjus profesionalus, kurie kavinės darbuotojams veda įvairius mokymus, dalijasi patirtimi ir žiniomis.

– Populiariausias patiekalas kavinėje yra paprasčiausias karbonadas, tačiau norime bei siekiame sužinoti ir naujų dalykų, klientams pasiūlyti naujų skonių. Pasikvietusios įvairius šefus mokomės iš jų įvairių gudrybių, skonių derinių. Pridėjusios savo įgūdžius ir atradimus nuolat kažką kuriame, po to – ragaujame. Tik kai patiekalas visiems tinka, jį įtraukiame į meniu. Šiuo metu kaip tik ruošiamės pristatyti naujus rudens valgius. Naujai ir neįprastai gaminsime jautieną, antieną, – intrigavo pašnekovė ir priminė, kad nepaisant to, jog situacija Lietuvoje dėl koronaviruso sudėtingėja, „Trobių“ virtuvė kaip dirbo, taip dirba. Klientai mėgstamus patiekalus gali valgyti ir kavinėje, gali ir išsinešti. Įsigyti taip pat gali ir įvairių pusgaminių.

Komentarai baigti.

Naujausia informacija

  • Jono Basanavičiaus gimimo dieną – orientacinis žaidimas visoje Lietuvoje

    2020-11-21Jono Basanavičiaus gimimo dieną – orientacinis žaidimas visoje Lietuvoje
    Užverti muziejai privertė keisti ir visai Lietuvai svarbios asmenybės dr. Jono Basanavičiaus 169-ųjų gimimo metinių paminėjimo planus. Tautos patriarcho gimtosiose vietose turėjęs vykti minėjimas praplečia savo ribas ir į saugią, pusiau virtualią šventę įsitraukti kviečia net šešių Lietuvos savivaldybių gyventojus. „Viena iš labiausiai prigijusių Jono Basanavičiaus gimtinės tradicijų – kasmet lapkričio 23 dieną paminėti patriarcho gimtadienį jo gimtuosiuose namuose. Šiais metais svečių priimti negalime, tad parengėme nuotaikingą intelektinį žaidimą, pasitelkėme virtualius kanalus, paruošėme specialius prizus nugalėtojams ...
  • Nemokamai dėl koronaviruso tiriami riziką užsikrėsti turėję asmenys

    2020-11-20Nemokamai dėl koronaviruso tiriami riziką užsikrėsti turėję asmenys
    Lietuvą kaustant koronaviruso (COVID-19) pandemijai, kaip niekad reikalingas piliečių budrumas ir atsakingumas. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Razmuvienė pasakoja apie koronaviruso infekcijos tyrimus ir primena taisykles, kurių reikia laikytis vykstant į mobilųjį patikros punktą. Kas gali išsitirti nemokamai? Kasdien Lietuvoje atliekama tūkstančiai tyrimų dėl koronaviruso infekcijos. Pirmiausia tiriami asmenys, jaučiantys koronaviruso simptomus ir patyrę didžiausią riziką užsikrėsti. Nors išsitirti galima ir privačiose laboratorijose, didžioji dalis tyrimų atliekama valstybės lėšomis. „Į didelės rizikos ...
  • „Geriau diagnozuoti šiandien, nei šlubuoti rytoj“, – sako ortopedas-traumatologas

    2020-11-20„Geriau diagnozuoti šiandien, nei šlubuoti rytoj“, – sako ortopedas-traumatologas
    Visiems tėvams, susilaukus mažylio, svarbiausia, kad vaikas būtų sveikas. Ar jam viskas gerai? Toks klausimas pirmomis vaiko gyvenimo dienomis sukasi kiekvienos mamos galvoje. Geriausias patarėjas ir padrąsintojas pirmaisiais kūdikio gyvenimo mėnesiais – šeimos gydytojas ar pediatras, kurie įvertina kūdikio išsivystymą ir siunčia konsultacijoms pas kitus specialistus. Ateina laikas ir gydytojo ortopedo-traumatologo konsultacijai, kurios metu įvertinamas skeleto ir raumeninės sistemos išsivystymas. Bene pati dažniausia siuntimo pas ortopedą priežastis – įtariama klubų sąnarių displazija. Kokia tai liga, ...
  • Kiekviena diena – naujas iššūkis

    2020-11-18Kiekviena diena – naujas iššūkis
    Vienas numalšintas kovos su koronavirusu etapas jau praeityje, tačiau šiandien, pradėjus itin sparčiai augti užsikrėtimų skaičiui, Lietuvoje griežtinamos karantino sąlygos, o pasaulio šalys, siekdamos apsisaugoti, užveria sienas, įveda komendanto valandas ir skelbia karantinus. Apie tai, kaip šiuo metu sekasi ir kokia didžiausia grėsmė kyla medicinos įstaigoms, pasakoja Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų (VULSK) Infekcinių ligų centro Priėmimo-skubios pagalbos skyriaus vadovas Linas Svetikas. Situacija keičiasi kasdien Visoje šalyje šiuo metu situacija yra gan įtempta, nes užsikrėtimų atvejų kiekiai ...
  • Smulkiems ir vidutiniams ūkiams atiteko didžioji paramos dalis

    2020-11-18Smulkiems ir vidutiniams ūkiams  atiteko didžioji paramos dalis
    Šiais metais ypatingas dėmesys skirtas smulkiems šeimos ir vidutiniams ūkiams bei jauniesiems ūkininkams paremti. Daugeliui tai tapo galimybe modernizuoti ar net išsaugoti savo ūkius. Parama užaugino ūkį Norintieji modernizuoti ūkius šiemet aktyviai naudojasi Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) priemonės „Investicijos į materialųjį turtą“ veiklos sritimi „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“. Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) informuoja, kad iki spalio 1 d. paramos gavėjais patvirtinti 4865 pareiškėjai, kuriems numatyta skirti 375,8 mln. Eur paramos lėšų. Šilalės r. ...
  • Belaidis interneto tinklas (Wi-Fi) namuose: kaip užtikrinti saugumą?

    2020-11-18Belaidis interneto tinklas (Wi-Fi) namuose: kaip užtikrinti saugumą?
    Ar žinote, kad slaptažodis saugo ne tik jūsų elektroninio pašto dėžutę, paskyrą socialiniame tinkle, bet ir visą belaidį (Wi-Fi) tinklą namuose? Dalis interneto vartotojų turbūt negalėtų pasakyti savo namų belaidžio tinklo maršrutizatoriaus slaptažodžio. Bet ne dėl prastos atminties. Žmonės tiesiog naudoja gamyklinį slaptažodžio variantą – tą patį, kuris buvo įvestas ir nepakeistas, kai namuose buvo sukurta galimybė naudotis belaidžiu internetu. Įspėja apie pažeidžiamumą Nacionalinis kibernetinio saugumo centras (NKSC) prie Krašto apsaugos ministerijos įspėja, kad gamyklinį slaptažodį būtina ...
  • „Vitaminų ūkis“ orientuojasi į didelį asortimentą

    2020-11-18„Vitaminų ūkis“ orientuojasi į didelį asortimentą
    Anykščių rajono ūkininkai Rūta ir Rolandas Lančickai „Vitaminų ūkį“ pradėjo kurti prieš aštuonerius metus. Rūtos mamos dovanotoje žemėje jie augina šilauoges, gervuoges, avietes, trešnes, slyvas, vyšnias ir kitokias uogas. Orientuojasi į didelį asortimentą, nes kasmet gamtos sąlygos yra labai permainingos, tad jei vienoms uogoms orai nėra palankūs, uždera kitos. Nuo darbo paieškos – prie ūkininkavimo 2013 metais baigęs ekologijos ir aplinkotyros studijas Šiaulių universitete, R. Lančickas sugrįžo į gimtinę. „Tuomet Anykščiuose buvo ganėtinai sunku gauti darbą, tad pradėjau ...
  • Ką reikia žinoti prieš skolinantis internetu?

    2020-11-17Ką reikia žinoti prieš skolinantis internetu?
    Žmonių įpročiai keičiasi kartu su technologijomis. Užtenka prisiminti kaip pasikeitė žmonių skolinimosi ir atsiskaitymo už pirkinius įpročiai, kai atsirado diabeto ir kredito kortelės. Daug žmonių nebeturėjo jokios priežasties skolintis įprastais būdais, nes iki tol jiems reikėdavo tik nedidelės paskolos. Tuomet prasidėjo kita, greitųjų kreditų era. Tai – tarpinis variantas tarp kredito kortelės ir vartojimo paskolos. Tai nebuvo galimybė atsiskaityti akimirksniu, kaip atsiskaitant kredito kortele, bet tai nebuvo ir ilgas, ištęstas procesas, kuris apibūdina vartojimo paskolas. Kalbant ...
  • Bažnyčios lieka atviros

    2020-11-16Bažnyčios lieka atviros
    Suvaržymai dėl pasaulį krečiančios pandemijos vis labiau į rėmus spraudžia mūsų gyvenimus. Tiek daug visko negalima, nerekomenduojama, tiek daug reikia saugotis. Kartu su karantinu suvaržymai neaplenkė ir maldos namų. Reaguodami į susiklosčiusią epidemiologinę padėtį, Lietuvos vyskupai konferencijoje priėmė sprendimą, kad bažnyčių durys per šį karantiną žmonėms liks atviros.  Loreta TUMELIENĖ  Vyskupų konferencijos sprendimas  Perimdami kaimyninių šalių patirtį, atsižvelgdami į svarbų tikinčiųjų poreikį dalyvauti šv. Mišiose bei priimti sakramentus, taip pat į šalies Vyriausybės sprendimą skelbti karantiną visoje šalyje, Vyskupų konferencijoje ...
  • Kuo ypatingi yra Dr. Martens batai?

    2020-11-16Kuo ypatingi yra Dr. Martens batai?
    Termometro stulpeliui rodant vis krintančią temperatūrą, tenka atitinkamai apsirūpinti ir šiltesniais rūbais bei avalyne. Beje, pastaroji ir kelia daugiausiai dilemų. Kokie batai tiks prie visų aprangos derinių? Kurie batai neperšlaps? Su kuriais nebus šalta? Ar šie batai man tarnaus ilgiau nei vieną sezoną? Jeigu ir jums šie klausimai yra aktualūs renkantis avalynę, tuomet dr. Martens batai yra būtent tai, ko jums reikia. Štai keletas priežasčių, kodėl: Ypatingai patogūs. Šie batai – tai gydytojo Klaus Märtens kūrinys, ...
  • Karantinas švietimo įstaigose: ką svarbu žinoti?

    2020-11-14Karantinas švietimo įstaigose: ką svarbu žinoti?
    Lietuvoje iki lapkričio 29 d. paskelbtas karantinas. Šiuo laikotarpiu ikimokyklinukai, priešmokyklinukai ir pradinukai darželius ir mokyklas lanko įprastai. 5-12 klasių mokiniai, taip pat mokiniai profesinio mokymo įstaigose, studentai aukštosiose mokosi nuotoliniu arba derindami jį su kontaktiniu būdu. Mokykloms, tėvams kasdienoje iškyla detalesnių klausimų, kaip dirbti, kaip mokiniams elgtis per karantiną vienu ar kitu atveju. Todėl Švietimo, mokslo ir sporto ministerija atsako, ką svarbiausia žinoti. Veido apsaugos priemonių darželinukai ir pradinukai gali nedėvėti Ikimokyklinio, priešmokyklinio ir pradinio ugdymo ...
  • Startuoja nauja mobilioji programėlė „Korona Stop LT“

    2020-11-14Startuoja nauja mobilioji programėlė „Korona Stop LT“
    „Korona Stop LT“ tikslas – kuo greičiau nutraukti koronaviruso infekcijos plitimą, įspėjant programėlės naudotojus apie kontaktą su koronavirusu užsikrėtusiu asmeniu ir pateikiant rekomendacijas, kaip elgtis toliau. Kuo didesnis šios mobiliosios programėlės naudotojų skaičius, tuo koronaviruso infekcijos suvaldymas bus efektyvesnis, todėl piliečiai raginami nemokamai ją atsisiųsti ir naudoti. Anksti sužino apie galimą užsikrėtimą   Koronavirusas, sukeliantis COVID-19 ligą, gali plisti be simptomų, todėl juo užsikrėtęs asmuo gali platinti ligą to nežinodamas, o pasireiškus simptomams, virusas jau gali būti ...
  • …ir visada – tik šviesos link (Rudens paletė)

    2020-11-11...ir visada –  tik šviesos link (Rudens paletė)
    Kai ji, mus supanti, šviesa, tiesiog yra, apie ją nė negalvojame – nebent tokiu metu kaip šis, kai dienos baigia išbarstyti savo spindesį ir dangaus gaubtas vis ilgiau tamsus… Ir tikrai retas kada pagalvojame apie tai, kas būtų, jeigu… Kaip, beje, negalvojome ir apie daugelį kitų dalykų, kurie mūsų gyvenime atsirado (arba dingo) per pastaruosius aštuonetą devynetą mėnesių. Buvo vasara – su pažadais, apgaulėmis ir viltimis – nežiūrint visko, gausiai atseikėjusi džiaugsmo ir šviesos. O ...
  • Džiaugsmas kurti ir dovanoti (Etnokultūros spalvos)

    2020-11-11Džiaugsmas kurti ir dovanoti (Etnokultūros spalvos)
    Kaip įprasminti savo gyvenimą? Sakoma, jei žmogus turi svajonių, minčių ir tikslų, nugyvena ilgą, prasmingą gyvenimą. Jaučiasi reikalingas šioje žemėje. Žinoma, jei tos mintys susietos ne vien su savo asmenybe (asmeniu?)… Pažįstu keletą devynias dešimtis metų perkopusių močiučių, kurios vis dar rūpinasi savo pensinio amžiaus sulaukusiais, priklausomybių turinčiais sūnumis. Jos tame mato savo gyvenimo prasmę, nes niekas savo nelaimingais vaikais taip nemokės rūpintis, kaip jų mylinčios mamos… …Pasikalbu su senjorais (kaip čia geriau, gražiau būtų galima vadinti ...
  • (Ne)žinomas garsus kraštietis menininkas

    2020-11-11(Ne)žinomas garsus  kraštietis menininkas
    Veikiausiai pas mus atsirastų nedaug žmonių, girdėjusių Pijaus Velioniškio (arba Veliuoniškio, Velionskio – skirtingu metu skirtingomis kalbomis sutinkama visokių variantų) pavardę. O jei dar pasakytume, kad tai garsus skulptorius, kurio darbų didžioji dalis yra Lenkijoje ir kitose šalyse – lenkai jį laiko savo menininku, kad jis ir akademikas, ir profesorius, kurį tarp savo iškiliausių to meto žmonių mini ne vien Lenkijos šaltiniai, gal kiltų klausimas: o kodėl tai turi rūpėti mums? Ogi dėl tokios ir ...