Visoje šalyje įsigaliojęs karantinas verslo įmonėms reiškia naujus suvaržymus. Parduotuvėms ir grožio paslaugų įmonėms įsakyta dirbti ribojant žmonių srautus ir laikantis specialių higienos reikalavimų, sporto klubams mažiausiai trims savaitėms liepta visiškai užverti duris, o kavinėms, barams ir kitoms maitinimo įstaigoms nurodyta gaminti tik maistą išsinešti – valgyti ar gerti prie stalelių visuotino karantino metu uždrausta.
Kai kas svarsto, kad maitinimo sektoriui antras karantinas bus pražūtingas, nes net ir leidus maistą gaminti išsinešimui, tai nepadės kavinėms uždirbti net darbuotojų atlyginimams. Dėl to kai kas per karantiną nusprendė visai nedirbti, kiti, kaip ir pavasarį, į situaciją žiūri optimistiškai ir kūrybiškai: bando naujus receptus, ieško naujų uždarbio galimybių.
Per karantiną laikinai užsidarys
Marijampolėje įsikūrusios kavinės-baro „Kampas“ kolektyvas trečiadienį, Vyriausybei patvirtinus karantino taisykles, kurios nurodo, kad ateinančias tris savaites, o gal ir ilgiau, jei karantinas bus pratęstas, maitinimo įstaigos maistą gali gaminti tik klientams išsinešti, susirinkęs svarstė, kaip elgtis – kavinę kol kas uždaryti ar tikėtis, jog maistas dėžutėse sudomins klientus.
– Pavasarį taip lengvai nepasidavėme ir pirmomis karantino dienomis dirbome. Buvome įsitikinę, kad klientų bus, tačiau per dieną gaudavome vos kelis užsakymus. Jų nepakako pelningai veiklai užtikrinti, todėl priėmėme sprendimą veiklą laikinai stabdyti. Sužinoję apie antrą rudeninį karantiną, iš pradžių galvojome, gal pradėti teikti maisto išvežiojimo paslaugas, tačiau pamanėme, kad nesame tam pasiruošę, juk viskam reikia įdirbio. Užuot blaškęsi, nutarėme trumpam užsidaryti. Darbuotojams skelbsime prastovas – nežadame nieko atleisti, nes po karantino grįšime prie įprasto darbo tempo, – planais dalijosi „Kampo“ vadovas Romas Stanynas.
Keis įrangą, kurs receptus
Akivaizdu, kad sustabdžiusi veiklą kavinė neteks dalies pajamų. Kavinės vadovas R. Stanynas sako, kad tai – prasta naujiena, tačiau ne pati blogiausia. „Kampo“ šeimininkui neteks mokėti patalpų nuomos mokesčio, nes erdvės, kuriose vykdoma maitinimo įstaigos veikla, priklauso kavinės vadovui.
– Kol nedirbsime, planuojame šiek tiek atsinaujinti. Ketiname pakeisti virtuvės įrangą, yra minčių išbandyti ir į meniu įtraukti naujų patiekalų. Karantinas – tikrai ne pabaiga maitinimo verslui. Užuot verkšlenę ir liūdėję, šį etapą išnaudosime kaip galimybę atsinaujinti ir tobulėti, kad situacijai pagerėjus ir kavinėms atsivėrus, klientams galėtumėme pasiūlyti dar geresnes paslaugas, – užtikrintai kalbėjo R. Stanynas.
Karantino metu siūlys degustacijas

Vaida Radauskienė karantiną žada išnaudoti kūrybai ir ruošiasi klientams pristatyti kulinarinių naujienų.
Vaida Radauskienė karantiną žada išnaudoti kūrybai ir ruošiasi klientams pristatyti kulinarinių naujienų.
Optimistiškai nusiteikusi ir „Big house burgers“ virtuvės šefė Vaida Radauskienė. Šiandien yra paskutinė diena, kai klientai jos ruoštais patiekalais gali mėgautis prie stalelių kavinėje, tačiau užuot sielvartavusi, Vaida jau kuria naujus planus ir intriguoja naujienomis. Pavasarį klientams pasiūliusi maisto rinkinius dėžėse, šį kartą ji planuoja kviesti įsigyti degustacinius rinkinius.
– Kol kas nenoriu visko atskleisti, bet pažadu, kad tai bus ne tik skanu, bet ir įdomu. Karantinui uždarius žmones namuose, lengvai prieinamų pramogų formų liko nedaug: filmai, serialai, knygos, galbūt kažkokie žaidimai ir, žinoma, maistas, kuriuo pasistengsime pralinksminti, pradžiuginti ir nustebinti, – intrigavo pašnekovė.
Ir vėl maitina mobiliojo punkto darbuotojus
Šiltą maistą „Big house burgers“ merginos dabar, kaip ir pavasarį, kasdien dovanoja Marijampolės mobiliojo COVID-19 tyrimų punkto darbuotojams.

Šiltą maistą „Big house burgers“ merginos dabar, kaip ir pavasarį, kasdien dovanoja Marijampolės mobiliojo COVID-19 tyrimų punkto darbuotojams.
Nors yra nusiteikusi optimistiškai, Vaida išgyvena dėl savo darbuotojų sveikatos, padėties gydymo įstaigose, ją neramina medikų darbo tempai. Virtuvės šefė situaciją taisyti bando kaip moka geriausiai – gamindama maistą ir juo vaišindama Marijampolės mobiliojo COVID-19 tyrimų punkto darbuotojus.
– Galvoju, kad visi turime taip, kaip kas galime, prisidėti prie šios nemalonios situacijos valdymo – tuomet krizę įveikti bus lengviau. Punkte medicinos darbuotojai dirba sudėtingomis sąlygomis: kasdien akis į akį susiduria su virusu, o dabar, vėstant ir bjūrant orams, dar ir šąla. Gardus maistas – galbūt vienintelis tą dieną džiugesys jiems, todėl pastebėjusi didesnes punkto apkrovas, kaip ir pavasarį, pasisiūliau neatlygintinai maitinti ten dirbančius žmones. Dėkodami už maistą tyrimus atliekantys darbuotojai siunčia man nuotraukas ir vaizdo įrašus nuo stalo. Tai – geriausias atlygis, – prisipažino pašnekovė.
Darbo tempo karantinas nepaveiks
„Cukrinės šypsenos“ įkūrėja savo kulinarinėje studijoje per karantiną dirbs kaip įprasta ir toliau džiugins žmones saldžiais skanėstais.

„Cukrinės šypsenos“ įkūrėja savo kulinarinėje studijoje per karantiną dirbs kaip įprasta ir toliau džiugins žmones saldžiais skanėstais.
Plakiklių („mikserių“), kepimo indų, formų spintelėse nesiruošia slėpti ir konditerė, kepinių studijos „Cukrinė šypsena“ šeimininkė Renata Ražinskė. Tortus, desertus ji gamina tik išsinešimui, kaip ir leidžia netrukus prasidėsiančio karantino taisyklės, todėl dirbs kaip įpratusi.
– Vestuvinio torto, kuris buvo užsakytas kitam savaitgaliui, negaminsiu, nes jaunieji šventę atšaukė. Smulkesnių užsakymų neatsisakoma, nes gimtadieniai ar kitokios progos šeimose minimos net ir per karantiną. Nepasakysi juk vaikui, kad dabar karantinas ir gimtadienio torto nebus. Turiu pripažinti, kad per karantiną pavasarį vos spėjau suktis ir pagulinėti ant sofos progų neturėjau. Užsakymų nesumažėjo, tik pasikeitė jų specifika. Tapo aktualūs pigesni, paprastesni saldėsiai – sudėtingų ir didelių kepinių kepiau mažiau. Artėjant savaitgaliui padaugėdavo pageidaujančių, pavyzdžiui, sūrio pyragų. Beveik visada jų pagamindavau daugiau nei reikia ir socialiniuose tinkluose skelbdavau apie galimybę juos įsigyti. Nė vieno torto ar pyrago neteko valgyti patiems ar išmesti – visus išpirkdavo. Galvoju, kad ir dabar viskas bus panašiai. Kai negali niekur išeiti, su niekuo susitikti, pradžiugina bent į namus parsineštas tortas ar pyragas, – mintimis dalijosi konditerė R. Ražinskė.
Rita LIŽAITYTĖ
Ričardo PASILIAUSKO nuotraukos
Autorių teisės saugomos