Dalį „Suvalkiečio“ žinių ir naujienų galima skaityti naujienų dalijimosi platformoje etaplius.lt, pasirinkus Marijampolės regioną.

 


Jokia paslaptis

Pažinimo laboratorija

Sekite mus:

 

Italija. Čia net valgydami kalba apie maistą

49-erių Leta Trajanauskaitė-Viggiani, buvusi marijampolietė, jau 15 metų gyvena Italijoje. Su vyru gydytoju Bruno Viggiani prieš dvejus metus nusipirko namus Manziana miestelyje Romos provincijoje. Dukra Jovita, kuriai 27-eri, baigė industrinio dizaino magistro studijas ir gyvena Romoje. Leta su kitomis bendramintėmis aktyviai dalyvauja miestelio moterų sambūrio veikloje – kuria rankdarbius ir juos parduoda, o už surinktas lėšas organizuoja renginius ir akcijas. „Dabar ruošiamės labai rimtam renginiui, skirtam smurto prieš moteris prevencijai“, – sakė mūsų pakalbinta Italijos lietuvė.
O kalbinome Letą Viggiani apie Kalėdas (nes jos artėja nenumaldomai) – ką italai deda ant šventinio stalo ir ką jiems apskritai reiškia maistas. Na, žinoma, nenutylėta ir apie keistenybes, kurias šioje šalyje pastebėjo moteris.

Daiva KLIMAVIČIENĖ

Riaušės dėl baziliko lapelių

– Nežinau, ar yra pasaulyje kita tokia šalis, kur net valgant kalbama apie valgį. Tokia, kurioje grįžus iš kelionės pirmieji klausimai – ne „ką pamatei?“, bet „ką valgei, ar skanu, kokie tradiciniai patiekalai?“. Turiu draugių, kurios kiekvieną vakarą feisbuke „atsiskaito“, ką šiandien gamino ir prideda tris eilutes „emociukų“. Anksčiau mane glumino, kai klausinėdavo, ką valgiau, ką gaminau – man tai atrodė svetimos nosies kišimas į mano puodus. Koks kieno reikalas, kad pietų obuolių prigraužiau, o vakarienei šaldytą picą išsikepėme, nes tingėjau gaminti. Dabar, žinokit, jau ir pati klausinėju, kas ką valgė ir kaip gamino. Ir ne tam, kad „pritapčiau“ – tiesiog tai yra gyvenimo dalis, – pokalbį apie itališką gyvenimą virtuvėje pradeda Leta.

Puslapio viešnia – buvusi marijampolietė Leta Trajanauskaitė-Viggiani.

Moteris prisipažino vis dar nežinanti maistas ar futbolas yra antroji Italų religija

– Esu linkusi tikėti, kad maistas, ir gerbiu italus už tai, – sako pašnekovė. – Kai atvykau gyventi į Italiją, įsikūriau mažame viduramžiųe miestelyje, kur apie 90 procentų moterų – namų šeimininkės su samčiu vienoje rankoje, kočėlu kitoje saugančios šventas maisto ruošimo tradicijas. Pamenu ginčą su riksmais gatvėje – dvi moterys susiriejo dėl baziliko lapelių skaičiaus pomidorų padažui keturiems asmenims. Socialiniuose tinkluose kartais tokios riaušės įsiplieskia – dangau atsiverk, jeigu kažkas parašo, kad į spaghetti alla carbonara deda vytintą šoninę, o ne pažandę – oi! Liepia patiekalą vadinti kaip nori, net ne carbonara, nes su šonine carbonara negali būti. Tik su pažande ir taškas!

Maisto ruošimo tradicijos prilygsta šeimos tradicijoms

– Italijos virtuvė yra viena garsiausių pasaulyje, jos patiekalai, produktai garsūs skoniu ir kokybe. Ir išsaugota visa tai būtent italų „kietakaktiškumo“ dėka. Daug kas bando kopijuoti italų patiekalus pridedant ką nors iš savos kultūros – taip užsienyje gimė pica su ananasais (italams tai prilygsta picos išžaginimui!) Nesu mačiusi italo valgančio tokią picą. Kai juokais pasakau, kad skanu, italai tokių juokų nesupranta. Niekas lig šiol nesugebėjo ir itališkų produktų nukopijuoti, nes svarbu, kokioje žemėje kvietys grūdą subrandino, kokią žolę karvė ar avelė šlamštė, kiek saulės ir dirvos gyvybės sugėrė kiekviena alyvmedžio uoga. Mocarella, kurią perpjovus turi išriedėti pieno ašara, tikrai ne tokia gaminta užsienyje, kokią perku mūsų parduotuvėlėse ar turguje prie namų. Ir alyvuogių aliejus, atkeliavęs į pasaulio parduotuves, nors ir su Italijos vėliavėle ant etiketes – neskanus, kartus, nelabai suprantu, iš ko jį tokį ir išspaudžia. Italų šeimos, maži itališki restoranėliai vartoja aliejų iš šeimų ūkių, šaltai spaustą, savaime aišku, nerafinuotą. Netrukus ir aš važiuosiu pirkti aliejaus pas patikimą ūkininką. Visiems metams perku apie 25 litrus. Jis būna toks skanus, kad užtenka įsipilti to gelsvai žalio dievų eliksyro į lėkštę, užberti žiupsnelį druskos, ir pavilgius šviežios duonos riekele mėgautis mėgautis!

Židinyje kepami kepsniai visus namus pripildo nuostabių kvapų.

„Nepridusinkim“ gerų produktų

– Iš italų išmokau atpažinti, vertinti produktų savybes ir kokybę. Jeigu produktai yra geri ir skanūs, svarbu, kad patiekale nebūtų daugiau nei keturių ingredientų. Antraip vieni kitus „pridusina“ ir galiausiai nesimėgauji nė vieno jų skoniu. Jeigu mėsa ar žuvis skani, kvepianti šviežumu, sultinga, kodėl ja reikia paskandinti grietinėlės ir miltų su sviestu padaže? Kokių galų paslėpti autentišką produkto aromatą po sūrio, keptų svogūnų ar šampinionų kvapu? Suprantu, kai produktų kokybė prasta, tada jau sukiesi iš padėties, kad tą skonį pagerintum, nemalonų kvapą prieskoniais užmaskuotum arba suteiktum kvapo, jeigu jo nėra.

Nekankinkim iki ištižimo

– Italijoje išmokau gerbti daržoves. Gamindama nenukankinu jų iki ištižimo. Kiekviena daržo gėrybė turi gyvastį, charakterį, savus kaprizus. Su daržovėmis reikia elgtis kaip su asmenybėmis. Pavyzdžiui, cukinijos, žiediniai kopūstai supyksta perkepti. Kramtant turi pasijusti lengvas traškumas, neturi susigadinti kalafioro „šukuosena“. Ir morkos mieliau jaučiasi pjaustomos bulvių skustuku plonytėmis, beveik permatomomis juostelėmis, vos nuplikytos karštu vandeniu paliekamos gyvos, nesuvirusios.

Sriubos, kurias čia išmokau gaminti – tiesiog skonio poezija (tirštos, labiau į troškinius panašios). Joms reikia iš anksto atskirai išvirti stiprų sultinį iš daržovių ar mėsos, padėti į šaldytuvą, kad sustingusius riebalus būtų galima nuo viršaus nuimti. Mėsą ir daržoves troškinu atskirai, pradėdama nuo tų, kurios verda ilgiausiai. Troškinimas – tai labiau kepimas ant tingios ugnies su trupučiu aliejaus, iš daržovių ar mėsos išsiskyrusiose sultyse ar įpylus keletą šaukštų sultinio. Daržovių skonis turi išlaikyti nepažeistas savybes, spalvas. Nereikia įsismaginti su prieskoniais – agresyvūs kvapai nepagerina patiekalo skonio. Kai paragauju, kad daržovės jau paruoštos, užpilu norimu kiekiu sultinio, įberiu smulkintų petražolių, pipirų, dar kartą užverdu, atsargiai išmaišau ir išjungiu. Mėsą reikia pakepinti atskirai keptuvėje, kad pakviptų visi namai, tada ir sriuba pakvips. Geriau palaukti kokią valandą prieš valgant, kad daržovių, mėsos ir sultinio kvapai „susituoktų“.

Ragu – karų priežastis

– Gyvenant Italijoje galima nemokėti kepti picos, kočioti makaronų tešlos, bet būtina mokėti gaminti du dalykus: ragu ir pomidoru padažą. Tai išgelbės bet kokioje situacijoje, tiks kasdienai ir svečiams, nes yra daugelio patiekalų dalis. Ragu reikalingas lazanijai ir kitiems apkepams, ryžiams, makaronams užgardinti.
Sakome, kad ragu yra įvairių Italijos regionų karų priežastis. Kiekvienas regionas turi savo receptą ir rimtai gali susipykti, jei imsi girti kito regiono ragu. O skiriasi jie tuo, kokia ir kokiomis proporcijomis mėsa naudojama, malta ar gabalais, netgi virimo laikas (Neapolyje kai kurios šeimininkės puodą ragu verda nuo ryto iki vakaro, o tada visą dieną brandina). Aš patyliukais darau savaip (taip išmokau iš kaimynės ką tik atvykusi į Italiją). Dedu į gilią keptuvę smulkiai pjaustytą svogūną, saliero kotą, labai smulkiai supjaustytą morką, maltos kiaulienos apie 300 g, jautienos 200 g, porą šviežios mėsos dešrelių (išrengiu jas iš žarnos ir sumaišau su kita malta mėsa). Kepu, maišau, kol mėsytė skrebėti ima, tada šliukštelėju pusę stiklinės raudono vyno, leidžiu nugaruoti (apie 10 minučių), supilu butelį natūralaus pomidorų padažo, pasūdau, įberiu malto muskato riešuto, sumažinu viryklės kaitrą, uždengiu ir verdu apie 40 minučių. Jeigu išsenka pomidorų padažas, įpilu truputėlį vandens.

Dvi Italijos

Turbūt nuo tada, kai Garibaldis suvienijo Italiją, Šiaurės Italija „tąsosi už plaukų“ su Pietų Italija, rungdamosi dėl visko, o aš esu pietų pusės sąjungininkė, – prisipažįsta pašnekovė. – Kuo labiau pietų link, tuo labiau mano dūšia šyla ir šypsena platėja. Beje, ir maistas – nuo Toskanos, Umbrijos į pietų pusę vis skanesnis ir skanesnis. Jeigu kas nors nesutiks – ginčysiuosi, barsiuosi nors ir iki muštynių, bet nepasiduosiu. Juokauju. Tiesiog norėjau pasakyti, kad Italija nuo šiaurės iki pietų labai skirtinga – tarsi du skirtingi pasauliai, neturintys beveik nieko bendra, virtuvėje – taip pat.

Letos receptai

Pomidorų padažas
Rudenį, žiemą, kai šviežių pomidorų nėra, naudoju natūralų padažą iš butelio. Patiekalams gaminu jį sotesnį, šildantį, „kūningesnį“, ne tokį „kūdeną“ kaip vasarinis. Keptuvėje pakepinu svogūną, česnako trupinį, saliero kotą, morkos nosį įtarkuoju, tada šliukštelėju pomidorų padažą, sumažinu kaitrą, uždengiu ir leidžiu pukšėti kokias 20 minučių. Pabaigoje, priklauso nuo to, kam padažas skirtas, galima įdėti griežinėliais pjaustytų juodųjų alyvuogių arba paskrudintos šoninės, parūkyto kumpio ar pažandės.

Sultinys
Į greitpuodį sudedu gabalus liesos kiaulienos, jautienos, pakuotę vištos nugarų (jos tobulos sultiniui), dedu svogūno galvą, trečdalį česnako skiltelės, 4–5 kadagio uogas (kvepiantys pipirai irgi tinka), vieną mažą lauro lapą, vieną labai didelę morką, didelį saliero kotą su lapais (kartais dedu petražolių kotų) ir būtinai 3–4 gvazdikėlius. Be šio stebuklingo ingrediento sultinys nebus laimingas. Tada užpilu šaltu vandeniu. Mėsos turi būti mažiausiai pusė puodo, antraip sultinys nebus „drūtas“. Verdu apie valandą.

Lietuviškos Kūčios ir itališkos Kalėdos

Skaitytojams pasakysime tiesą: kol buvo rengiamas šis puslapis, Leta specialiai virė tradicinius Kalėdų tortellini sultinyje, jos bičiulė Sara Bellissimo visa tai fotografavo ir nuotraukas mums atsiuntė. Židinys, kuriame per Kalėdas čirška mėsos kepsnys, taip pat šventiškai papuoštas specialiai „Suvalkiečio“ skaitytojams. Ačiū Letai, nuoširdžiai ir labai skaniai papasakojusiai apie šventinius patiekalus.

– Mūsų šeima Kūčias švenčia lietuviškai. Mama ir sesė pasirūpina, kad turėčiau plotkelių, džiovintų grybų, spanguolių. Pati kepu kūčiukus su aguonomis, darau aguonpienį, verdu spanguolių kisielių. Vienintelis patiekalas-„įsibrovėlis“ į Kūčią – spagetti su geldelėmis. Kaip ir lietuviai, italai Kūčių dieną valgo šviežią žuvį. Čia mėgstami ir makaronai su menke, kepti ančiuviai.

O Kalėdų valgius Italijoje galima palyginti su sočiais žiemos sekmadienio pietumis. Būtinai turi būti puodas kvapnaus sultinio su tortellini (žiedo formos makaronai, įdaryti mėsos mišiniu, parmezano sūriu). Taip pat valgomi makaronai su ragu, ravioli (koldūnų giminaičiai) su įvairiais įdarais. Beje, italai nesukrauna visko iš karto ant stalo. Pirmiausia nešami užkandžiai: sūriai, dešros, alyvuogės, įdaryti sūrūs pyragai, tešloje keptos daržovės, džiūvėsėliuose ar miltuose ir kiaušinio plakinyje išvoliotos ir įkaitintame aliejuje virtos vyšninės mozzarellos ir kt. Tada patiekiami antrieji patiekalai – mėsa arba žuvis. Po jų patiekiamos žalios salotos gomuriui „išvalyti“, paruošti skonio receptorius desertui – vaisiams, o tada saldumynams. Po deserto skanaujami likeriai, žolelių trauktines, grappa, konjakas. Valgio metu patiekiami vynai labai skrupulingai derinami prie maisto.

Kalėdoms židinyje kepame vyne marinuotus kepsnius (virtuvė pakvimpa neapsakomai!), gaminu pappardelle (makaronus) su ragu, gausiai užbarstau parmezano sūriu. Kepu įdarytą pyragą iš trapios ar sluoksniuotos tešlos (pirktinės) su mozarella, virtu kumpiu, keptomis daržovėmis, aptepu kiaušinio plakiniu ir apibarstau parmezanu.
Dar gaminu jautienos straccetti, lietuviškai – „skudurėlius“, šiam patiekalui gaminti labai tinka viršutinė kumpio dalis. Straccetti neturi būti pernelyg stipriai apdorota termiškai, kad išliktų visi baltymai ir hemoglobinas. Taigi plonai, vos ne permatomai supjaustau jautieną. Į keptuvę pilu labai mažai aliejaus – vos vos, ir įkaitinusi dedu tuos mėsos „skudurėlius“, užbarstau keletą lapelių prieskoninio šalavijo, įmetu česnako skiltelę, rozmarino šakelę, apverčiu mėsą, dar įkaitinu geriau keptuvę ir šliukštelėju raudonojo vyno. Pasūdau. Kai nugaruoja vynas, palikdamas tik gardų padažiuką – išjungiu. Gaminimo laikas – vos pora minučių, kad mėsa nesukietėtų.

Kalėdų dieną būtinai verdu sultinį su tortellini. Daug darbo juos gaminti rankomis, tad perku mažutėse krautuvėlėse pas moteris, kurios gamina naminius produktus iš šviežios tešlos. Mat laikausi principo: negaminu to, ką skaniau už mane pagamina kitų moterų rankos. Valgome gardžiau ir palaikome smulkius vietos šeimų verslus.
Bet jei sumanytumėte pasigaminti – receptas nesudėtingas, tešlai (vienam žmogui) naudojamas 1 kiaušinis ir 100 g miltų. Tešla turi būti kieta. Daugelis turi tešlos kočiojimo mašinėles, kiti – kočiojimo lentą ir ilgą kočėlą. Italams ir išvirusi tešla turi būti kieta – kaip jie sako, „al dente“. Tortellini įdaras gaminamas iš kelių rūšių virtų mėsų (jautienos, kiaulienos, vištienos, mortedella (virta itališka dešra su lašinukais) arba vytinto kumpio. Viskas lengvai pakepinama su svogūnu, nugarinama su raudonuoju vynu, įberiama smulkiai tarkuoto parmezano ir viskas elektriniu trintuvu sumalama į masę, kuria bus įdaryti tortellini.

Tortellini sultinyje – tradicinis Kalėdų patiekalas.

Linkiu išbandyti, paskanauti ir įvertinti!

Saros BELLISIMO nuotraukos

Komentarai baigti.

Naujausia informacija

  • Mediko kelią parodė mama

    2022-01-24Mediko kelią parodė mama
    Praėjusių metų gruodį vykusiame Marijampolės savivaldybės mero padėkos vakare buvo pagerbti Marijampolės ligoninės medikai, pasiaukojančiai gydę ligonius nuo pasaulį užpuolusios COVID-19 ligos, organizavę darbą taip, kad gydymo paslaugos būtų kiek įmanoma prieinamos visiems, kad kuo mažiau žmonių užsikrėstų šia sunkia liga. Dviem ligoninės darbuotojoms buvo įteikti Šv. Jurgio, Marijampolės globėjo, medaliai. Apie Vidaus ligų gydytoją Nelią Radzevičiūtę jau pasakojome „Suvalkiečio“ skaitytojams. Šiandien kalbamės su ligoninės Priėmimo ir skubios pagalbos skyriaus vyresniąja slaugos administratore Inga Ragaišiene, kuri Šv. Jurgio medaliu apdovanota už darbo organizavimą įveikiant COVID-19 iššūkius. Priėmimo skyrius – ligoninės veidrodis Priėmimo ir skubios pagalbos skyrius – tarsi ligoninės veidrodis. Būtent pabuvojęs jame ...
  • Augant susirgimams COVID-19 mobiliuose punktuose daugėja darbo

    2022-01-24Augant susirgimams COVID-19 mobiliuose punktuose daugėja darbo
    Sparčiai šalyje daugėjant užsikrėtimų koronavirusu, sumušti visi sergamumo rekordai. Statistikos departamentas vakar pranešė , kad ketvirtadienį Lietuvoje naujų COVID-19 atvejų registruota 7057. Tai didžiausias naujų susirgimo atvejų per parą skaičius Lietuvoje nuo pandemijos pradžios. Keturiolikos dienų naujų susirgimų koronavirusu skaičius 100 tūkst. gyventojų toliau auga ir siekia 2005 atvejus. Automatiškai išaugo ir darbo mobiliuose punktuose, laboratorijose. Dėl to ilgiau tenka laukti eilės tyrimui ir atsakymo. Loreta TUMELIENĖ Pasak Marijampolės savivaldybės mobilaus punkto koordinatorės Ilmos Lementauskienės, jau nuo sausio pradžios stebimas smarkiai išaugęs PGR tyrimų poreikis. Punkte atsirado daugiau darbo, gali būti ir eilių, kada galima gauti tyrimą, gali tekti palaukti ir iki ...
  • Už lenkimą ties sankryža su šalutiniu keliu neteko teisės vairuoti

    2022-01-24Už lenkimą ties sankryža su šalutiniu keliu neteko teisės vairuoti
    Per 2021-uosius Marijampolės savivaldybės teritorijoje nustatyta 170 transporto priemonių lenkimo taisyklių pažeidimų, o Marijampolės apskrities VPK aptarnaujamoje teritorijoje – 241. Per šių metų dvi sausio savaites Marijampolės savivaldybėje – jau 21 toks atvejis. Šią informaciją pateikęs Marijampolės AVPK Kelių policijos skyriaus viršininkas Rolandas Gylys sako, kad dažnas tokį pažeidimą padaręs vairuotojas nemaloniai nustemba sužinojęs, kad jam gresia ne tik bauda, bet ir vairuotojo pažymėjimo atėmimas mažiausiai trims mėnesiams. Vairuotojai negali patikėti, kad toje vietoje lenkti buvo draudžiama, kad už tai taip skaudžiai baudžiama. Dirbtinai provokavo situaciją Sausio pradžioje į tokią situaciją patekęs marijampolietis Arvydas savo istorija pasidalijo su skaitytojais, kad jie žinotų, ...
  • Pernai netekome daugiau kaip 1000 gyventojų (2021-ųjų apžvalga)

    2022-01-24Pernai netekome daugiau kaip 1000 gyventojų (2021-ųjų apžvalga)
    Marijampolės, Kalvarijos, Kazlų Rūdos savivaldybių Civilinės metrikacijos skyrių vadovės apžvelgė 2021-uosius metus: kiek gimimų, santuokų ir ištuokų, mirčių per metus įregistruota skyriuose, kokie populiariausi buvo vaikų vardai. Loreta TUMELIENĖ Marijampolės savivaldybėje Pasak Marijampolės savivaldybės Civilinės metrikacijos skyriaus vedėjos Romos Grigienės, praėjusiais metais Marijampolės savivaldybėje gimė 482 vaikučiai: 226 mergaitės ir 256 berniukai. Praėjusiais metais sulaukta šešių porų dvynių: vienos mergaičių poros ir penkių berniukų porų. Į Civilinės metrikacijos skyriaus apskaitą įtraukti 92 naujagimiai, gimę užsienyje. Mūsų kraštiečiai daugiausia vaikų susilaukė Jungtinėje Karalystėje – 30, Vokietijoje – 14, Norvegijoje – 11, Airijoje – 7, Danijoje – 8, Švedijoje – 3, Nyderlanduose – 4, Rusijoje – ...
  • Dovana gimtinei – dvasios kilnumo išraiška

    2022-01-19Dovana gimtinei – dvasios kilnumo išraiška
    Marijampolės kultūros centro antrajame aukšte, liaudies menui ir laisviesiems kūrėjams skirtoje parodų erdvėje, pirmoji šių metų paroda – Viktorijos Rūtos Jurgutienės paveikslų ekspozicija. Jos darbų per pastarąjį dešimtmetį esame matę porą kartų, bet šį kartą tai ypatinga paroda: visa, ką pamatysite joje, yra padovanota Marijampolės kultūros centro dailės galerijos fondui. Deja, trečiosios parodos mūsų mieste atidarymas – jau be pačios autorės… Viktorija Jurgutienė gimė 1936 metais Marijampolėje ir nors likimas susiklostė taip, jog augo Alytuje, vėliau gyveno Kaune, save visada priskyrė ne dzūkams, o suvalkiečiams… Vasaromis dažnai lankydavosi Kermušinės kaime netoli Igliškėlių – gal ir iš šių įspūdžių po dešimtmečių gimė ...
  • Basomis per žarijas – skauda, bet kartu ir malonu

    2022-01-19Basomis per žarijas – skauda, bet kartu ir malonu
    Neseniai, sausio 6 d., buvo minimos rašytojo Vinco Mykolaičio-Putino 129-osios gimimo metinės. Marijampolės ir Prienų rajono savivaldybių paribyje esančiame Pilotiškių kaime gimęs rašytojas buvo prisimintas ir jo gimtinėje esančiame muziejuje, o po ten vykusio renginio į Marijampolę atvyko rašytoja, buvusi ilgametė Maironio lietuvių literatūros muziejaus direktorė Aldona Ruseckaitė. Įsimintinų, įdomių ir daugelio pamėgtų knygų apie Žemaitę, Maironį, Salomėją Nėrį, Vytautą Mačernį autorė A. Ruseckaitė susitikimo Bulotų namuose metu pradžiugino literatūros mėgėjus – naujasis jos romanas „Vilko plaukas“ yra būtent apie V. Mykolaitį-Putiną, ir jis, tikimasi, skaitytojus pasieks 130-ųjų rašytojo gimimo metinių proga. Visas gyvenimas – viename muziejuje Renginys Bulotų namuose prasidėjo V. ...
  • Spalvotos istorijos

    2022-01-19Spalvotos istorijos
    Patašinės bibliotekoje veikia Saliomijos Sabaliauskienės rankdarbių paroda „Spalvotos istorijos“. Šalia Patašinės, mažame Kuktų kaimelyje, gyvenančios kūrėjos darbai jau pirmąją parodos dieną nepaliko abejingų. Neįtikėtinas kruopštumas! Pavydėtina talentų puokštė! Stipri motyvacija ieškantiems savo kūrybinių galių! Ilgai kūrusi tik sau ir artimiesiems talentinga, bet labai kukli moteris 2021-aisiais mažuosius Patašinės bibliotekos lankytojus ryžosi pradžiuginti savo modeliuotų rūbų paroda lėlėms. Visą birželį antram gyvenimui prikeltos lėlės džiugino Patašinės vaikus. Ypač paroda domėjosi mergaitės, svajojančios tapti modeliais bei kurti išskirtinius (gal net princesėms skirtus…) drabužius. Keletą puošnių lėlių Saliomija Sabaliauskienė tada padovanojo Patašinės universalaus daugiafunkcio centro ugdytiniams. Tai buvo nedrąsus debiutinis žingsnelis, supažindinant bendruomenę su ...
  • Iš tamsos į šviesą – ir vėl iš pradžios…

    2022-01-15Iš tamsos į šviesą – ir vėl iš pradžios...
    Gyvenime daug matę ir visokiausių patirčių turintys žmonės vis dažniau pripažįsta, kad šiandienos šurmuliuojančiame, skubančiame, konkuruojančiame ir į technologijas panirusiame pasaulyje yra dvi tikros vertybės: laikas ir tyla… Na, tylą dar galima susikurti dirbtinai, o laiko nei užtversi aptvarais – lyg avių pulką, kad neišsisklaidytų, nei sulaikysi galingiausiomis užtvankomis – kaip galingą upės srovę, nors trumpam. Jis kažkur čia, mes esame jame to nejausdami – tačiau kas atsakys į klausimą „O kas yra laikas?“ „Trumpalaikiškumas“ – taip savo darbų parodą pavadino Kalvarijos savivaldybės viešojoje bibliotekoje dirbanti Nijolė Skroblienė. Paroda pristatyta visuomenei pačioje praėjusių metų pabaigoje, tačiau tie, kas buvo po renovacijos ...
  • Marijampolietė Viktorija dalyvauja „Eurovizijos 2022“ atrankoje

    2022-01-15Marijampolietė Viktorija dalyvauja „Eurovizijos 2022“ atrankoje
    Šiandien „Eurovizijos“ nacionalinės atrankos laidoje per LRT pamatysime marijampolietę Viktoriją KAJOKAITĘ. Ji atliks savo kūrybos dainą „Visatos dalelė“ („Piece of Universe“). Atidesni žiūrovai, ko gero, prisimena ją iš dalyvavimo prieš trejetą metų „Lietuvos balse“. Svajoja patekti į pusfinalį „Eurovizijos“ atrankoje Viktorija dalyvauja pirmą kartą, nors seniai buvo toks noras, bet vis nesiryždavo. Šiemet pagaliau nutarė pabandyti, kaip sakė, juk nieko nepraras. Muzika jos gyvenime yra labai svarbi, mergina ne tik puikiai dainuoja, bet ir pati kuria dainas, taigi norisi dalintis savo kūryba.„Eurovizijos“ atrankos dainai ji parašė ir žodžius, ir muziką, o aranžavo kitas žmogus. „Nematau prasmės eiti į konkursą be savo kūrinio, ...
  • Žadino, budino – nepaisant iššūkių…

    2022-01-12Žadino, budino – nepaisant iššūkių...
    Penktasis etnokultūros projektas – daug ar mažai? Viena vertus – kasmet įgaunama daugiau patirties, mokomasi iš klaidų ar nesėkmių, iš kitos pusės – ką prie pagrindinių temų vis naujo, nebūto kasmet sugalvoti, kuria kryptimi eiti, kad visiems būtų ne tik įdomu, bet ir naudinga? Galimybė tęsti, plėtoti pasirinktas temas, „kapstyti vis giliau“ yra tęstinių projektų privalumas, tad jų rengėjai visada neramiai laukia – gaus rėmimą ar ne… 2021-aisiais Marijampolės kultūros centras (MKC), gavęs Lietuvos kultūros tarybos ir savivaldybės finansavimą, penktus metus įgyvendino daugelio pamėgtą projektą „Sūduvių ugnys – budinam svietą“. Baltų kultūrinis paveldas, jo pažinimas ir bandymas prisiliesti prie to, kas ...
  • Prie apskrito stalo…

    2022-01-12Prie apskrito stalo...
    Sunku ir patikėti – kasmet, jau penkioliktą kartą! Ir visai nesvarbu, kad tas stalas galėtų būti tik menamas (nors taip ir nėra), o susirenka prie jo ar penkiolika, ar penketas, ar visos penkios dešimtys žmonių. Visokių: vieni apsilanko beveik kasmet, kiti – kai kada, būna svečių, kurie kaip tik tą dieną čia patenka kartais pakviesti, kartais – atsitiktinai… Būtent jie ir būna maloniai nustebę, kad tokia, „kitokia“, tradicija neužgęsta tiek laiko. Jau supratote: tai – apie tradicinius „apskrito stalo“ susitikimus Marijampolės kultūros centre, dažniausiai per Tris karalius (dienele anksčiau ar vėliau), skirtus mecenatės Magdalenos Birutės Stankūnienės gimtadieniui paminėti. Šiemet susirinkus to, ...
  • Nemari Romano Krasninkevičiaus kūrybos dvasia

    2022-01-12Nemari Romano Krasninkevičiaus kūrybos dvasia
    Praėjusiais metais turėjau garbės dalyvauti Marijampolės kultūros centre vykusiuose renginiuose, skirtuose originalaus kūrėjo, grafiko Romano Krasninkevičiaus 95-osioms gimimo metinėms. Noriu pasidalinti keletu minčių apie patirtus įspūdžius. Lapkritį (gimė šio mėnesio 18 d.) marijampoliečiai Kultūros centre surengtoje mokslinėje konferencijoje „Nemari Romano Krasninkevičiaus kūryba“ prisiminė savo miesto legendą – Romaną Krasninkevičių, kurį talentu ir gyvenimo būdo neįprastumu drąsiai galėčiau prilyginti rokiškėnų Lionginui Šepkai. Tik rokiškėnai, regis, labiau savo kraštiečio talentą pripažįsta ir juo didžiuojasi: ne tik atminimo lenta Pandėlyje pasirūpinę, bet ir solidų leidinį apie didįjį meistrą yra išleidę, ir nuolatine ekspozicija Rokiškio dvare pasirūpinę, ir L. Šepkos vardu pavadintą bei jo atminimui ...
  • Kokybiškos ir stilingos slidinėjimo kelnės moterims

    2022-01-10Kokybiškos ir stilingos slidinėjimo kelnės moterims
      Ruošiatės slidinėti kalnuose, o gal tiesiog reikalinga patogi ir šilta žieminė apranga laisvalaikio leidimui gamtoje? Slidinėjimo kelnės moterims, kurias pristato specializuoti tiekėjai, yra pritaikytos pačioms atšiauriausioms gamtos sąlygoms, tuo pačiu jas patogu dėvėti. Skaitykite toliau ir sužinosite viską apie žieminių slidinėjimo kelnių pasirinkimą. Aukšta kokybė ir patogumas Slidinėjimo kelnės yra specialiai sukurtos taip, kad būtų patogios, nevaržytų judesių, tačiau tuo pačiu suteiktų pakankamai didelę apsaugą net nuo paties žvarbiausio šalčio. Su jomis galėsite patogiai slidinėti, vaikščioti po miškus šaltos žiemos metu, naudoti visiems laisvalaikio poreikiams lauke. Pagamintos iš kokybiškų medžiagų žieminės kelnės užtikrina atsparumą nuo drėgmės, vėjo ir šalčio, yra pašiltintos ir maloniai ...
  • Apskaitos paslaugos lydi nuo įmonės „gimimo“ iki „mirties“

    2022-01-10Apskaitos paslaugos lydi nuo įmonės „gimimo“ iki „mirties“
    Nusprendus „sukti“ vieną ar kitą verslą, potencialiai geros idėjos, deja, neužteks. Jau pačioje pradžioje, kai tvarkomi su įmonės steigimu susiję reikalai, dažnas ima piktintis dėl bereikalingos biurokratijos. Deja, legaliame verslo pasaulyje kiekvienai įmonei yra taikomos vienodos taisyklės ir reikalavimai. Vienas pirmųjų darbų – nuspręsti, kokio juridinio asmens pavadinimo santrumpa puikuosis greta įmonės vardo. Vienas dažniausių pasirinkimų, o tiksliau – sprendimų, priimtų įvertinus atitinkamus niuansus – uždaroji akcinė bendrovė. Svarbu pabrėžti, jog, be kitų ypatybių, UAB – ribotos civilinės atsakomybės privatus asmuo, kai šios nariai už įsipareigojimų nevykdymą atsako tik įmonės, o ne asmeniniu turtu. Žinant, koks „֧slidus“ reikalas yra tas ...
  • Kur įsigyti pramoninius padėklus?

    2022-01-10Kur įsigyti pramoninius padėklus?
    Jeigu Jums reikalingi pramoniniai padėklai – labai svarbu suprasti, kad tai yra sertifikuoti gaminiai, kurie yra kuriami pagal tam tikrą standartą. Štai todėl norėdami sutaupyti galite rasti pigesnius, tačiau ne specialiai standartą atitinkančius gaminius, kurie, deja, ir trumpiau tarnauja, ir tuo pačiu kelia pavojų darbo vietoje. Pramoniniai padėklai siūlomi daugelyje vietų. Juos siūlo alsena.lt ir kitos žinomos įmonės. Kad rasti būtų galima paprasčiau – pateiksime kelias gaires, kurios pagreitins paieškas. Kaina. Natūralu, kad norisi nesumokėti labai daug, tačiau gauti gerą kokybę. Tai tikrai yra įmanoma. Tik reikia sekti akcijas bei kitus pasiūlymus. Svarbiausia nepirkti klastočių, kurie kainuoja pigiau, tačiau savo kokybe, deja, labai ...

 

Jau galite užsiprenumeruoti „Suvalkietį“ neišeidami iš namų.

Taip pat galite užsakyti skelbimą, sveikinimą ar užuojautą.