Dalį „Suvalkiečio“ žinių ir naujienų galima skaityti naujienų dalijimosi platformoje etaplius.lt, pasirinkus Marijampolės regioną.

 


Jokia paslaptis

Pažinimo laboratorija

Sekite mus:

 

Italija. Čia net valgydami kalba apie maistą

49-erių Leta Trajanauskaitė-Viggiani, buvusi marijampolietė, jau 15 metų gyvena Italijoje. Su vyru gydytoju Bruno Viggiani prieš dvejus metus nusipirko namus Manziana miestelyje Romos provincijoje. Dukra Jovita, kuriai 27-eri, baigė industrinio dizaino magistro studijas ir gyvena Romoje. Leta su kitomis bendramintėmis aktyviai dalyvauja miestelio moterų sambūrio veikloje – kuria rankdarbius ir juos parduoda, o už surinktas lėšas organizuoja renginius ir akcijas. „Dabar ruošiamės labai rimtam renginiui, skirtam smurto prieš moteris prevencijai“, – sakė mūsų pakalbinta Italijos lietuvė.
O kalbinome Letą Viggiani apie Kalėdas (nes jos artėja nenumaldomai) – ką italai deda ant šventinio stalo ir ką jiems apskritai reiškia maistas. Na, žinoma, nenutylėta ir apie keistenybes, kurias šioje šalyje pastebėjo moteris.

Daiva KLIMAVIČIENĖ

Riaušės dėl baziliko lapelių

– Nežinau, ar yra pasaulyje kita tokia šalis, kur net valgant kalbama apie valgį. Tokia, kurioje grįžus iš kelionės pirmieji klausimai – ne „ką pamatei?“, bet „ką valgei, ar skanu, kokie tradiciniai patiekalai?“. Turiu draugių, kurios kiekvieną vakarą feisbuke „atsiskaito“, ką šiandien gamino ir prideda tris eilutes „emociukų“. Anksčiau mane glumino, kai klausinėdavo, ką valgiau, ką gaminau – man tai atrodė svetimos nosies kišimas į mano puodus. Koks kieno reikalas, kad pietų obuolių prigraužiau, o vakarienei šaldytą picą išsikepėme, nes tingėjau gaminti. Dabar, žinokit, jau ir pati klausinėju, kas ką valgė ir kaip gamino. Ir ne tam, kad „pritapčiau“ – tiesiog tai yra gyvenimo dalis, – pokalbį apie itališką gyvenimą virtuvėje pradeda Leta.

Puslapio viešnia – buvusi marijampolietė Leta Trajanauskaitė-Viggiani.

Moteris prisipažino vis dar nežinanti maistas ar futbolas yra antroji Italų religija

– Esu linkusi tikėti, kad maistas, ir gerbiu italus už tai, – sako pašnekovė. – Kai atvykau gyventi į Italiją, įsikūriau mažame viduramžiųe miestelyje, kur apie 90 procentų moterų – namų šeimininkės su samčiu vienoje rankoje, kočėlu kitoje saugančios šventas maisto ruošimo tradicijas. Pamenu ginčą su riksmais gatvėje – dvi moterys susiriejo dėl baziliko lapelių skaičiaus pomidorų padažui keturiems asmenims. Socialiniuose tinkluose kartais tokios riaušės įsiplieskia – dangau atsiverk, jeigu kažkas parašo, kad į spaghetti alla carbonara deda vytintą šoninę, o ne pažandę – oi! Liepia patiekalą vadinti kaip nori, net ne carbonara, nes su šonine carbonara negali būti. Tik su pažande ir taškas!

Maisto ruošimo tradicijos prilygsta šeimos tradicijoms

– Italijos virtuvė yra viena garsiausių pasaulyje, jos patiekalai, produktai garsūs skoniu ir kokybe. Ir išsaugota visa tai būtent italų „kietakaktiškumo“ dėka. Daug kas bando kopijuoti italų patiekalus pridedant ką nors iš savos kultūros – taip užsienyje gimė pica su ananasais (italams tai prilygsta picos išžaginimui!) Nesu mačiusi italo valgančio tokią picą. Kai juokais pasakau, kad skanu, italai tokių juokų nesupranta. Niekas lig šiol nesugebėjo ir itališkų produktų nukopijuoti, nes svarbu, kokioje žemėje kvietys grūdą subrandino, kokią žolę karvė ar avelė šlamštė, kiek saulės ir dirvos gyvybės sugėrė kiekviena alyvmedžio uoga. Mocarella, kurią perpjovus turi išriedėti pieno ašara, tikrai ne tokia gaminta užsienyje, kokią perku mūsų parduotuvėlėse ar turguje prie namų. Ir alyvuogių aliejus, atkeliavęs į pasaulio parduotuves, nors ir su Italijos vėliavėle ant etiketes – neskanus, kartus, nelabai suprantu, iš ko jį tokį ir išspaudžia. Italų šeimos, maži itališki restoranėliai vartoja aliejų iš šeimų ūkių, šaltai spaustą, savaime aišku, nerafinuotą. Netrukus ir aš važiuosiu pirkti aliejaus pas patikimą ūkininką. Visiems metams perku apie 25 litrus. Jis būna toks skanus, kad užtenka įsipilti to gelsvai žalio dievų eliksyro į lėkštę, užberti žiupsnelį druskos, ir pavilgius šviežios duonos riekele mėgautis mėgautis!

Židinyje kepami kepsniai visus namus pripildo nuostabių kvapų.

„Nepridusinkim“ gerų produktų

– Iš italų išmokau atpažinti, vertinti produktų savybes ir kokybę. Jeigu produktai yra geri ir skanūs, svarbu, kad patiekale nebūtų daugiau nei keturių ingredientų. Antraip vieni kitus „pridusina“ ir galiausiai nesimėgauji nė vieno jų skoniu. Jeigu mėsa ar žuvis skani, kvepianti šviežumu, sultinga, kodėl ja reikia paskandinti grietinėlės ir miltų su sviestu padaže? Kokių galų paslėpti autentišką produkto aromatą po sūrio, keptų svogūnų ar šampinionų kvapu? Suprantu, kai produktų kokybė prasta, tada jau sukiesi iš padėties, kad tą skonį pagerintum, nemalonų kvapą prieskoniais užmaskuotum arba suteiktum kvapo, jeigu jo nėra.

Nekankinkim iki ištižimo

– Italijoje išmokau gerbti daržoves. Gamindama nenukankinu jų iki ištižimo. Kiekviena daržo gėrybė turi gyvastį, charakterį, savus kaprizus. Su daržovėmis reikia elgtis kaip su asmenybėmis. Pavyzdžiui, cukinijos, žiediniai kopūstai supyksta perkepti. Kramtant turi pasijusti lengvas traškumas, neturi susigadinti kalafioro „šukuosena“. Ir morkos mieliau jaučiasi pjaustomos bulvių skustuku plonytėmis, beveik permatomomis juostelėmis, vos nuplikytos karštu vandeniu paliekamos gyvos, nesuvirusios.

Sriubos, kurias čia išmokau gaminti – tiesiog skonio poezija (tirštos, labiau į troškinius panašios). Joms reikia iš anksto atskirai išvirti stiprų sultinį iš daržovių ar mėsos, padėti į šaldytuvą, kad sustingusius riebalus būtų galima nuo viršaus nuimti. Mėsą ir daržoves troškinu atskirai, pradėdama nuo tų, kurios verda ilgiausiai. Troškinimas – tai labiau kepimas ant tingios ugnies su trupučiu aliejaus, iš daržovių ar mėsos išsiskyrusiose sultyse ar įpylus keletą šaukštų sultinio. Daržovių skonis turi išlaikyti nepažeistas savybes, spalvas. Nereikia įsismaginti su prieskoniais – agresyvūs kvapai nepagerina patiekalo skonio. Kai paragauju, kad daržovės jau paruoštos, užpilu norimu kiekiu sultinio, įberiu smulkintų petražolių, pipirų, dar kartą užverdu, atsargiai išmaišau ir išjungiu. Mėsą reikia pakepinti atskirai keptuvėje, kad pakviptų visi namai, tada ir sriuba pakvips. Geriau palaukti kokią valandą prieš valgant, kad daržovių, mėsos ir sultinio kvapai „susituoktų“.

Ragu – karų priežastis

– Gyvenant Italijoje galima nemokėti kepti picos, kočioti makaronų tešlos, bet būtina mokėti gaminti du dalykus: ragu ir pomidoru padažą. Tai išgelbės bet kokioje situacijoje, tiks kasdienai ir svečiams, nes yra daugelio patiekalų dalis. Ragu reikalingas lazanijai ir kitiems apkepams, ryžiams, makaronams užgardinti.
Sakome, kad ragu yra įvairių Italijos regionų karų priežastis. Kiekvienas regionas turi savo receptą ir rimtai gali susipykti, jei imsi girti kito regiono ragu. O skiriasi jie tuo, kokia ir kokiomis proporcijomis mėsa naudojama, malta ar gabalais, netgi virimo laikas (Neapolyje kai kurios šeimininkės puodą ragu verda nuo ryto iki vakaro, o tada visą dieną brandina). Aš patyliukais darau savaip (taip išmokau iš kaimynės ką tik atvykusi į Italiją). Dedu į gilią keptuvę smulkiai pjaustytą svogūną, saliero kotą, labai smulkiai supjaustytą morką, maltos kiaulienos apie 300 g, jautienos 200 g, porą šviežios mėsos dešrelių (išrengiu jas iš žarnos ir sumaišau su kita malta mėsa). Kepu, maišau, kol mėsytė skrebėti ima, tada šliukštelėju pusę stiklinės raudono vyno, leidžiu nugaruoti (apie 10 minučių), supilu butelį natūralaus pomidorų padažo, pasūdau, įberiu malto muskato riešuto, sumažinu viryklės kaitrą, uždengiu ir verdu apie 40 minučių. Jeigu išsenka pomidorų padažas, įpilu truputėlį vandens.

Dvi Italijos

Turbūt nuo tada, kai Garibaldis suvienijo Italiją, Šiaurės Italija „tąsosi už plaukų“ su Pietų Italija, rungdamosi dėl visko, o aš esu pietų pusės sąjungininkė, – prisipažįsta pašnekovė. – Kuo labiau pietų link, tuo labiau mano dūšia šyla ir šypsena platėja. Beje, ir maistas – nuo Toskanos, Umbrijos į pietų pusę vis skanesnis ir skanesnis. Jeigu kas nors nesutiks – ginčysiuosi, barsiuosi nors ir iki muštynių, bet nepasiduosiu. Juokauju. Tiesiog norėjau pasakyti, kad Italija nuo šiaurės iki pietų labai skirtinga – tarsi du skirtingi pasauliai, neturintys beveik nieko bendra, virtuvėje – taip pat.

Letos receptai

Pomidorų padažas
Rudenį, žiemą, kai šviežių pomidorų nėra, naudoju natūralų padažą iš butelio. Patiekalams gaminu jį sotesnį, šildantį, „kūningesnį“, ne tokį „kūdeną“ kaip vasarinis. Keptuvėje pakepinu svogūną, česnako trupinį, saliero kotą, morkos nosį įtarkuoju, tada šliukštelėju pomidorų padažą, sumažinu kaitrą, uždengiu ir leidžiu pukšėti kokias 20 minučių. Pabaigoje, priklauso nuo to, kam padažas skirtas, galima įdėti griežinėliais pjaustytų juodųjų alyvuogių arba paskrudintos šoninės, parūkyto kumpio ar pažandės.

Sultinys
Į greitpuodį sudedu gabalus liesos kiaulienos, jautienos, pakuotę vištos nugarų (jos tobulos sultiniui), dedu svogūno galvą, trečdalį česnako skiltelės, 4–5 kadagio uogas (kvepiantys pipirai irgi tinka), vieną mažą lauro lapą, vieną labai didelę morką, didelį saliero kotą su lapais (kartais dedu petražolių kotų) ir būtinai 3–4 gvazdikėlius. Be šio stebuklingo ingrediento sultinys nebus laimingas. Tada užpilu šaltu vandeniu. Mėsos turi būti mažiausiai pusė puodo, antraip sultinys nebus „drūtas“. Verdu apie valandą.

Lietuviškos Kūčios ir itališkos Kalėdos

Skaitytojams pasakysime tiesą: kol buvo rengiamas šis puslapis, Leta specialiai virė tradicinius Kalėdų tortellini sultinyje, jos bičiulė Sara Bellissimo visa tai fotografavo ir nuotraukas mums atsiuntė. Židinys, kuriame per Kalėdas čirška mėsos kepsnys, taip pat šventiškai papuoštas specialiai „Suvalkiečio“ skaitytojams. Ačiū Letai, nuoširdžiai ir labai skaniai papasakojusiai apie šventinius patiekalus.

– Mūsų šeima Kūčias švenčia lietuviškai. Mama ir sesė pasirūpina, kad turėčiau plotkelių, džiovintų grybų, spanguolių. Pati kepu kūčiukus su aguonomis, darau aguonpienį, verdu spanguolių kisielių. Vienintelis patiekalas-„įsibrovėlis“ į Kūčią – spagetti su geldelėmis. Kaip ir lietuviai, italai Kūčių dieną valgo šviežią žuvį. Čia mėgstami ir makaronai su menke, kepti ančiuviai.

O Kalėdų valgius Italijoje galima palyginti su sočiais žiemos sekmadienio pietumis. Būtinai turi būti puodas kvapnaus sultinio su tortellini (žiedo formos makaronai, įdaryti mėsos mišiniu, parmezano sūriu). Taip pat valgomi makaronai su ragu, ravioli (koldūnų giminaičiai) su įvairiais įdarais. Beje, italai nesukrauna visko iš karto ant stalo. Pirmiausia nešami užkandžiai: sūriai, dešros, alyvuogės, įdaryti sūrūs pyragai, tešloje keptos daržovės, džiūvėsėliuose ar miltuose ir kiaušinio plakinyje išvoliotos ir įkaitintame aliejuje virtos vyšninės mozzarellos ir kt. Tada patiekiami antrieji patiekalai – mėsa arba žuvis. Po jų patiekiamos žalios salotos gomuriui „išvalyti“, paruošti skonio receptorius desertui – vaisiams, o tada saldumynams. Po deserto skanaujami likeriai, žolelių trauktines, grappa, konjakas. Valgio metu patiekiami vynai labai skrupulingai derinami prie maisto.

Kalėdoms židinyje kepame vyne marinuotus kepsnius (virtuvė pakvimpa neapsakomai!), gaminu pappardelle (makaronus) su ragu, gausiai užbarstau parmezano sūriu. Kepu įdarytą pyragą iš trapios ar sluoksniuotos tešlos (pirktinės) su mozarella, virtu kumpiu, keptomis daržovėmis, aptepu kiaušinio plakiniu ir apibarstau parmezanu.
Dar gaminu jautienos straccetti, lietuviškai – „skudurėlius“, šiam patiekalui gaminti labai tinka viršutinė kumpio dalis. Straccetti neturi būti pernelyg stipriai apdorota termiškai, kad išliktų visi baltymai ir hemoglobinas. Taigi plonai, vos ne permatomai supjaustau jautieną. Į keptuvę pilu labai mažai aliejaus – vos vos, ir įkaitinusi dedu tuos mėsos „skudurėlius“, užbarstau keletą lapelių prieskoninio šalavijo, įmetu česnako skiltelę, rozmarino šakelę, apverčiu mėsą, dar įkaitinu geriau keptuvę ir šliukštelėju raudonojo vyno. Pasūdau. Kai nugaruoja vynas, palikdamas tik gardų padažiuką – išjungiu. Gaminimo laikas – vos pora minučių, kad mėsa nesukietėtų.

Kalėdų dieną būtinai verdu sultinį su tortellini. Daug darbo juos gaminti rankomis, tad perku mažutėse krautuvėlėse pas moteris, kurios gamina naminius produktus iš šviežios tešlos. Mat laikausi principo: negaminu to, ką skaniau už mane pagamina kitų moterų rankos. Valgome gardžiau ir palaikome smulkius vietos šeimų verslus.
Bet jei sumanytumėte pasigaminti – receptas nesudėtingas, tešlai (vienam žmogui) naudojamas 1 kiaušinis ir 100 g miltų. Tešla turi būti kieta. Daugelis turi tešlos kočiojimo mašinėles, kiti – kočiojimo lentą ir ilgą kočėlą. Italams ir išvirusi tešla turi būti kieta – kaip jie sako, „al dente“. Tortellini įdaras gaminamas iš kelių rūšių virtų mėsų (jautienos, kiaulienos, vištienos, mortedella (virta itališka dešra su lašinukais) arba vytinto kumpio. Viskas lengvai pakepinama su svogūnu, nugarinama su raudonuoju vynu, įberiama smulkiai tarkuoto parmezano ir viskas elektriniu trintuvu sumalama į masę, kuria bus įdaryti tortellini.

Tortellini sultinyje – tradicinis Kalėdų patiekalas.

Linkiu išbandyti, paskanauti ir įvertinti!

Saros BELLISIMO nuotraukos

Komentarai baigti.

Naujausia informacija

  • STUDIJUOK ALYTAUS KOLEGIJOJE

    2022-07-04STUDIJUOK ALYTAUS KOLEGIJOJE
    Alytaus kolegijos studentams – naujos galimybių erdvės Aly­taus ko­le­gi­ja – šiuolaikiška ir socialiniai atsakinga Pietų Lietuvoje aukštoji mokykla, kurioje realizuojama 14 inovatyvių studijų programų dėstomų lietuvių ir anglų kalbomis. 2022 metais kolegija paminėjo savo veiklos 22 metų, o kaip institucija – 62 metų sukaktis. Tačiau institucija nesensta: keičiasi kartos, studentai ir absolventai, kursų dalyviai, akademinis personalas, statusas; institucija išlieka jauna, aktyvi, nuolat atsinaujinanti, ieškanti inovatyvių kelių ir sprendimų iššūkių bei pokyčių dešimtmečiuose. 2022 m. Alytaus kolegija baigė įgyvendinti ES projektą „Alytaus kolegijos Informacijos ir ryšių technologijų fakulteto plėtra“, kurio vertė 600 tūkst. Eur. Projekto metu atnaujinta kolegijos studijų infrastruktūra, įrengtos daugiafunkcinės laboratorijos bei ...
  • Puiki galvos trinkimo priemonė – sausi šampūnai

    2022-07-02Puiki galvos trinkimo priemonė – sausi šampūnai
    Tikriausiai teko girdėti apie sausą šampūnų? Jį išbandžiusieji sako, jog tai puiki alternatyva įprastam galvos trinkimui. Sausi šampūnai išties gali tapti puikiu būdu atsigaivinti, kai nėra sąlygų įprastai išplauti plaukus. Ši priemonė, be abejonės, kaip ir visos kitos, turi savo privalumus ir trūkumus. Šiek tiek plačiau apie juos. Sausų šampūnų privalumai Galima išskirti tokius šio produkto privalumus: ● Sutaupysite laiko, nes plaukų atgaivinimas sausu šampūnu trunka tik 5 minutes.● Puikiai tinka plonų plaukų savininkams, nes jis suteikia plaukams tūrį. Taip nutinka todėl, jog sumažinamas aliejaus kiekis, kurio gauna plaukai naudojant įprastą šampūną.● Dėl tos pačios priežasties tinka ir riebiems plaukams, kuriems aliejų kiekio ...
  • Marijampolėje, investavus 1,23 mln. Eur, atidaryta atnaujinta „Iki“ parduotuvė

    2022-06-30Marijampolėje, investavus 1,23 mln. Eur, atidaryta atnaujinta „Iki“ parduotuvė
    Aktyviai rekonstrukcijos ir plėtros planus įgyvendinantis prekybos tinklas „Iki“ ketvirtadienį atidarė atnaujintą parduotuvę Marijampolėje, adresu Vilkaviškio g. 72a. Investicijos į „Iki“ parduotuvės atnaujinimą siekia 1,23 mln. eurų. Ši „Iki“ parduotuvė įrengta pagal naujausius įmonės standartus, o daugiausia dėmesio rekonstrukcijos metu buvo skirta sprendimams, padedantiems užtikrinti geriausią apsipirkimo patirtį. „Siekiame būti arti savo pirkėjų ir suteikti jiems galimybę greitai ir patogiai apsipirkti netoli namų, todėl nuolat atnaujiname „Iki“ parduotuves. Norėdami užtikrinti geriausią apsipirkimo patirtį, daug dėmesio skiriame asortimento formavimui, kad gyventojai turėtų gausų visų kategorijų prekių ir produktų pasirinkimą, taip pat diegiame ir technologinius sprendimus“, – sako Lina Muižienė, prekybos tinklo „Iki“ ...
  • Rūpinkitės savo sveikata: kokie vitaminai yra svarbiausi vasaros laikotarpiu?

    2022-06-29Rūpinkitės savo sveikata: kokie vitaminai yra svarbiausi vasaros laikotarpiu?
    Nors gana dažnai manoma, kad organizmas ima stokoti vitaminų tik šaltuoju metų laiku, tačiau tai tikrai nėra tiesa. Organizmas gali pajusti vitaminų stygių bet kuriuo metų laiku, todėl vasaros laikotarpiu taip pat labai svarbu pasirūpinti būtiniausių vitaminų atsargomis. Jei jų gausite su maistu, įvairių maisto papildų gali nė neprireikti, taigi, pasidomėkime, kokias vitaminų atsargas vertėtų papildyti jau dabar, ir kokiuose produktuose jų galime rasti. Vitaminas A: apsauga nuo saulės ir akių stiprinimas Vitaminas A yra labai svarbus odos ląstelių atsinaujinimui ir aštrios regos palaikymui. Vitamino A atsargas ypatingai svarbu papildyti dar vasaros laikotarpiu, nes tuomet rudenį neteks susidurti su šio vitamino trūkumo ...
  • Kokie vyriški laikrodžiai bus madingiausi šį sezoną?

    2022-06-29Kokie vyriški laikrodžiai bus madingiausi šį sezoną?
    Vyriški laikrodžiai ir toliau išlieka populiariais dėl savo universalumo ir stilingumo. Sužinokite, kokį laikrodį rinktis šį sezoną! Kokie vyriški laikrodžiai bus madingiausi šį sezoną? Kokybiškas vyriškas laikrodis yra nepakeičiamas aksesuaras daugeliui dėl savo stilingumo, naudingumo ir funkcionalumo! Tinkamai parinktą laikrodį tikrai norėsite su savimi turėti daugybę metų, todėl svarbu išsirinkti geriausią variantą ir įsitikinti, kad jo stilius jums ir tiks, ir patiks! Žinoma, visada naudinga peržvelgti pagrindines vyriškų laikrodžių tendencijas ir sužinoti, kokio tipo laikrodžiai yra madingiausi šiuo metu. Jeigu planuojate rinktis naują laikrodį, skaitykite toliau ir pasiruoškite atrodyti stilingai kiekvieną dieną! Kokį laikrodį su metaliniu dirželiu rinktis? Vienu iš populiariausių variantų ir toliau išlieka ...
  • Sūduvos VVG įgyvendino projektų už daugiau kaip milijoną eurų

    2022-06-29Sūduvos VVG įgyvendino projektų  už daugiau kaip milijoną eurų
    Sūduvos vietos veiklos grupės (VVG) teritorijoje, kuri apima Kazlų Rūdos savivaldybės kaimiškąją teritoriją ir Marijampolės savivaldybės Sasnavos seniūniją, jau 2002 metų pradžioje buvo įregistruotos pirmosios kaimo bendruomeninės organizacijos Plutiškėse, Bebruliškėje, Antanave ir Jūrės kaime. Dar po metų čia jau veikė 12 bendruomeninių organizacijų. Svarbiausia – kolektyvo branduolys Nuo 2009 metų VVG dirbanti, o šiuo metu ir organizacijai vadovaujanti Kristina Mačiokienė galėtų įvardinti daugybę per tą laiką nuveiktų darbų, įgyvendintų projektų, bet svarbiausia, pasak jos – tai žmonės, kolektyvas, branduolys, su kuriais petys petin tuos metus dirbta ir siekta pačių geriausių rezultatų. – Mes patys labai daug mokėmės, nes pradžia buvo tikrai neleng­va, su ...
  • ES fondų parama gerokai pakeitė ir Lenkijos pasienyje esančius kaimus

    2022-06-29ES fondų parama gerokai pakeitė  ir Lenkijos pasienyje esančius kaimus
    Kalvarijos vietos veiklos grupės (VVG) pirmininkas ir administracijos vadovas Vytenis Skilandis šį darbą dirba dar palyginti neseniai, bet patirties jis turi pakankamai – jau nemažai metų jis vadovauja Mockavos kaimo bendruomenei, tad puikiai žino bendruomenių džiaugsmus ir rūpesčius. Žino jis ir tai, kad pastaruosius du dešimtmečius Lietuvos kaimą pasiekianti Europos Sąjungos fondų parama gyvenimą jame pakeitė iš esmės, leido atnaujinti infrastruktūrą, sutvarkyti viešąsias erdves, galų gale ir labiau suvienijo pačius bendruomenių žmones. Didesnė pusė narių – fiziniai asmenys Kalvarijos VVG buvo įsteigta 2006 metais, kai buvo susitarta nutraukti iki tol veikusios Suvalkijos krašto vietos veiklos grupės, apėmusios Marijampolės, Kalvarijos, Kazlų Rūdos savivaldybių, ...
  • Paramos galimybės suteikė bendruomenėms laisvę veikti

    2022-06-29Paramos galimybės suteikė bendruomenėms laisvę veikti
    Pokalbis su Lietuvos vietos veiklos grupių (VVG) tinklo pirmininke Kristina ŠVEDAITE. – Kaip galima būtų apibūdinti ES paramos reikšmę bendruomenių gyvenimui? – Bendruomeninis judėjimas užaugo ir sustiprėjo kartu su Europos Sąjungos (ES) paramos, konkrečiai LEADER metodo, per Vietos veiklos grupes įgyvendinimu. Paramos galimybės suteikė bendruomenėms laisvę veikti. Jos pačios sprendžia savo gyvenamosios vietos prob­lemas, stiprina bendruomeniškumą, kuria socialinius ir bendruomeninius verslus. – Gal tą paramą būtų galima įvertinti finansiškai ir įgyvendintų projektų skaičiais? – Šiuo laikotarpiu pagal LEADER priemonę jau įgyvendinama daugiau nei 2 tūkstančiai vietos projektų, iš jų beveik 200 – bendruomeninio verslo ir beveik 100 – socialinio verslo projektų. Iš viso 2014–2020 ...
  • Kokie baldai reikalingi vaiko kambariui?

    2022-06-27Kokie baldai reikalingi vaiko kambariui?
    Kokie baldai reikalingi vaiko kambariui? Įrenginėjant vaiko kambarį yra svarbu, kokie vaikiški baldai jame stovės, o svarbiausias būtinumas jūsų vaiko kambaryje yra lova: vieta, kurioje jūsų vaikas miegodamas jausis patogiai. Nors galėtumėte tiesiog nusipirkti standartinę lovą, geresnis pasirinkimas būtų pasirinkti lovą, pritaikytą jų pageidavimams ir ką nors ypatingo, kas jiems patinka, tarkim su tam tikrais personažais. Įsitikinkite, kad jų lova yra minkšta ir patraukli, nes tikėtina, kad jie daugiau laiko praleis ant patogios ir jaukios lovos, net ir tada, kai nemiega. Veiklos kampelis Žaidimui skirta zona padės jūsų vaikui išmokti išlikti tvarkingam, kartu suprasdama laiko ir erdvės skirstymo svarbą. Tai taip pat padės ...
  • „Atminties raštai“ niekada nesibaigs…

    2022-06-25„Atminties raštai“  niekada nesibaigs...
    Kaip jau esame rašę, birželis Marijampolės kultūros centre, be kitų veiklų, išsiskiria ir ryškiais tęstinio projekto „Pasaulio sūduviečiai“ akcentais. Kraštiečio – mokslininko ir menininko iš JAV Audriaus Plioplio – viešnagė buvo vienas jų, nes, kaip ir pernai, tai buvo ne tik malonus pasibuvimas, bet ir intensyvus darbas. Jo sumanyta meninė akmenų instaliacija prie Varnupių piliakalnio šiemet įgavo naujų prasmių ir spalvų. Pernai birželį čia tikrąja prasme buvo padėti pirmieji akmenys (ne vienas ir abejojo, ar tai tik nebus vienkartinis reikalas). Šiemet idėjos autorius pamatė, kad per metus buvo tikrai intensyviai dirbta: akmenų tiek, kiek ir turėjo būti, sudėlioti jie pagal ...
  • Pavakarė Zomčinėje – vasarai laiminant

    2022-06-25Pavakarė Zomčinėje –  vasarai laiminant
    Vienos ilgiausių dienų metuose pavakarė tokia ir buvo: visą dieną švietus saulei (laukėme jos kone kasdien nesulaukdami…) oras buvo skaidrus ir pilnas kvapų. Birželio antroje pusėje – dar ir vėlyvo pavasario, ir jau vasaros pradžios atodūsiai. O tokioje vietoje, kaip Zomčinė, poeto Anzelmo Matučio gimtinė, kur gaivia žaluma džiugina medžiai milžinai, o žvilgsnis klaidžioja po gėlynus ir paslaptingus kampelius, visai nenustebtum ir pačią Vasarą išvydęs… Jos pasveikinti ir drauge gražią birželio pavakarę drauge pabūti čia rinkosi Igliaukos ir aplinkinių vietų žmonės, sukviesti į dainuojamosios poezijos popietę „Kas žmogiuko širdyje“. Renginio sumanytojas – kultūros darbuotojas Dovydas Stralkus, o jam talkino aktyvūs pagalbininkai. ...
  • Spaudos fotografijose – mūsų gyvenimas

    2022-06-25Spaudos fotografijose –  mūsų gyvenimas
    Visą mėnesį Petro Kriaučiūno viešosios bibliotekos didžiojoje salėje buvo eksponuojama paroda „Lietuvos spaudos fotografija 2021“. Šios parodos bibliotekoje jau tradicinės, kasmet marijampoliečiai turi progą susipažinti su geriausiais šalies spaudos fotografų darbais. Ši ekspozicija leido mėgautis geriausiomis spaudos žurnalistų profesionalų fotografijomis, kuriose užfiksuoti 2020-ieji – išskirtiniai, su visais mus ištikusiais sunkumais ir džiaugsmais. Kadangi nepalankiai susiklosčius aplinkybėms atidarymo nebuvo, bibliotekos lankytojai buvo kviečiami į tradicinės konkursinės parodos uždarymą, kur išgirdo įdomių faktų bei komentarų apie tai, kas eksponuojama. Kodėl nugalėjo ir buvo paskelbtos geriausiomis būtent tos fotografijos? Kaip sakė viešnia ir naujoji parodos globėja – Lietuvos žurnalistų sąjungos Spaudos fotografų skyriaus pirmininkė ...
  • Daugiabučių renovacijos rinka keisis: ko tikėtis?

    2022-06-25Daugiabučių renovacijos rinka keisis: ko tikėtis?
    Daugiabučių modernizacijos laukia pokyčiai – planuojama, kad ateityje valstybės parama jų atnaujinimui bus diferencijuojama, vis daugiau dėmesio bus skiriama renovacijos darbų kokybei ir pasiekiamai energinio efektyvumo klasei. Šiuo metu 30 proc. siekianti valstybės parama skiriama daugiabučiams, kurie po modernizacijos pasiekia ne mažesnę nei C energinio efektyvumo klasę ir sutaupo ne mažiau kaip 40 proc. šildymui reikalingos energijos. Deja, bet ateityje tokio dydžio paramos galės tikėtis tik tie gyventojai, kurie nuspręs savo daugiabučio atnaujinimo metu siekti aukštesnių energinio efektyvumo klasių. „Daugiabučio modernizacijos metu galima pasiekti ir daugiau nei 80 proc. siekiantį suvartojamos pastato energijos sutaupymą t.y. renovuojant pastatą į A ir aukštesnę ...
  • 2022 m. birželio 22 d. sueina 70 m., kai buvo nušauta Tauro apygardos štabo sanitarijos skyriaus viršininkė Angelė Senkutė-Aušrelė

    2022-06-222022 m. birželio 22 d. sueina 70 m., kai buvo nušauta Tauro apygardos štabo sanitarijos skyriaus viršininkė Angelė Senkutė-Aušrelė
    Angelė (Anelė) Senkutė, Andriaus, g. 1921 m. Marijampolės apskrities Šunskų valsčiaus Tursučių kaime. Gailestingoji seselė. Mokėsi Marijampolės Rygiškių Jono gimnazijoje, 1943 m. baigė Karmelitų gailestingųjų seserų mokyklą Kaune. Dirbo Marijampolės ligoninės chirurginiame skyriuje gailestingąja sesele. 1944 m. rudenį įsitraukė į antisovietinį partizaninį karą. Senkutė buvo partizanų ryšininkė, vėliau rėmėja. Tiekė partizanams medikamentus, tvarsliavą, padėjo kautynėse sunkiai sužeistiems ir NKVD darbuotojų į Marijampolės ligoninę atvežtiems operuoti partizanams, keletui jų padėjo iš ligoninės pabėgti. Buvo saugumo sekama, pasitraukė į pogrindį. Nuo 1945 m. gegužės mėn. įsijungė į partizanų gretas, prisidengė slapyvardžiais Aušrelė, Danutė. 1945 m. gruodžio 29 d. buvo suimta ir įkalinta. 1946 ...
  • Lietuvos renovacijos žemėlapyje – visa aktuali informacija

    2022-06-22Lietuvos renovacijos žemėlapyje – visa aktuali informacija
    Svarstote apie daugiabučio renovaciją, visgi norėtumėte daugiau sužinoti apie kitų daugiabučių pasiektus sutaupymus? APVA primena, jog šią ir kitą aktualią informaciją apie baigtus ar įgyvendinamus modernizacijos projektus galite rasti interaktyviame Lietuvos renovacijos žemėlapyje. „Pagrindinis tikslas buvo sukurti šiuolaikišką, patogų naudoti, geoinformacinių technologijų (GIS) pagrindu veikiantį įrankį, kuriuo gali naudotis mūsų tikslinė auditorija – nuo renovuotinų daugiabučių gyventojų iki suinteresuotų institucijų specialistų – ir gauti visą naujausią bei aktualiausią informaciją apie daugiabučių modernizaciją Lietuvoje. Žemėlapyje pateikiami įvairūs renovacijos įgyvendinimo pjūviai – juos leidžia nagrinėti įvairūs įdiegti filtrai – atskirų projektų eiga, rezultatai, pasiekti energijos sutaupymai ir kita aktuali informacija“, – teigia APVA ...
  • ALNSIS – dar daugiau skaidrumo, paramos ir bendradarbiavimo tikriesiems ūkininkams

    2022-06-22ALNSIS – dar daugiau skaidrumo, paramos ir bendradarbiavimo tikriesiems ūkininkams
    Jau nuo liepos 4 d. ūkininkai galės matyti naujosios automatinės laukų nuolatinio stebėjimo sistemos (ALNSIS) informaciją – palydovinius žemės plotų duomenis. Tai leis jiems reguliariai stebėti savo laukų būklę ir laiku ištaisyti neatitikimus, o kartu ir suteiks galimybių daugiau paramos skirti tikriesiems ūkininkams. Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) kurtas ALNSIS – tai patikimas ir skaidrus įrankis, skirtas reguliariai ir sistemingai nuotoliniu būdu stebėti ir vertinti žemės ūkio veiklas deklaruotuose paramai pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (KPP) priemones ir kituose žemės ūkio paskirties žemės plotuose, naudojant palydovinius duomenis. „Ši nauja monitoringo sistema atneš įvairiapusės naudos: NMA specialistams reikės mažiau lankytis ūkiuose, o ...
  • Pratęsiamas valstybinės žemės deklaravimo terminas

    2022-06-22Pratęsiamas valstybinės žemės deklaravimo terminas
       

 

Jau galite užsiprenumeruoti „Suvalkietį“ neišeidami iš namų.

Taip pat galite užsakyti skelbimą, sveikinimą ar užuojautą.