Indai yra svarbus virtuvės elementas. Tai taikoma ne tik porcelianinėms ar stiklinėms lėkštėms, emaliuotiems indams, bet ir gaminiams, skirtiems maisto ruošimui. Puodai ir keptuvės gaminami iš skirtingų medžiagų, ir visi jie turi savo privalumų ir trūkumų. Dažniausiai galite įsigyti nerūdijančio plieno, keramikos, aliuminio ar stiklo gaminių, tačiau ketaus indai vis labiau tampa populiaresni.
Kiekvienoje virtuvėje turi būti bent po vieną ketaus keptuvę – sunkią, storu dugnu, gebančią gaminti taip, kaip negali kiti indai. Šiuolaikiniai ketaus indai, priklausomai nuo paskirties, skiriasi savo forma ir dydžiu. Yra universalių kasdieniniam naudojimui, yra modelių skirtų tik blynams, žuviai, tabaka vištienai, kepsniams, picai. Didžiausias skirtumas – dugnas, kuris yra lygus, gofruotas arba su grotelėmis.
Pagrindiniai ketaus keptuvių privalumai:
• Vienodas kaitinimas –visa keptuvė įkaista iki vienodos temperatūros. Tai neleidžia maistui prilipti ir nepridegti.
• Ilgai išlaiko šilumą – dėl porėtos struktūros keptuvė ilgai išlieka karšta, išlaikant gaminamų patiekalų temperatūrą.
• Natūralios nelimpančios savybės. Net jei nieko nedarote, laikui bėgant ketaus indų paviršius tampa nelipnus. Poros uždaromos riebalais, kurie aukštoje temperatūroje keičia savo savybes ir virsta lygia plėvele.
• Storas dugnas. Ketaus keptuvė turi storą dugną ir storus šonus. Plono ketaus nebūna. Tai reiškia, kad indai yra apsaugoti nuo perkaitimo ir sudilimo. Jie tarnauja ne tik metus, bet ir dešimtmečius, ir, nepaisant visko, net ir po dvidešimties metų patiekalai ketaus keptuvėje vis tiek bus tokie pat skanūs.
• Saugu sveikatai. Skirtingai nei keptuvės su įvairiomis dangomis, ketaus keptuvė yra visiškai nekenksminga aplinkai ir saugi, jums, vadinasi nereikia jaudintis dėl to, ką valgote ir kiek tai nuodinga. Kepant ketaus keptuvėje maistas praturtinamas geležimi, tai labai naudinga žmonėms, kuriems trūksta šio mikroelemento.
Tiesą sakant, ketaus induose galite gaminti absoliučiai bet kokį patiekalą. Tačiau yra produktų ir gaminimo būdų, kurie, suporuoti su ketaus, sukuria tobulą tandemą. Pavyzdžiui, ketaus grilio keptuvė ir mėsa tiesiog sukurti vienas kitam! Kitų keptuvių restorano virtuvėje niekada nerasite, nes būtent ketus leidžia ne tik teisingai, bet ir estetiškai iškepti mėsos patiekalus.