Tvari virtuvė – nuo ko pradėti ir kokių detalių nepraleisti?
Atnaujinantys ar įsikuriantys naujuose namuose vis dažniau ima galvoti ne tik apie grožį ar patogumą, bet ir tvarumą, draugiškus gamtai sprendimus. Įsirengiant virtuvę svarbus ne tik medžiagų pasirinkimas, bet ir patogumas, tinkamas jų naudojimas. Į ką atkreipti dėmesį, besirūpinant gamta?

Ar verta keisti tik spintelių fasadus?
Dizainerė Agnė Rus sako, kad tvarumo sąvoka tampa vis svarbesnė daugelyje sričių, taip pat ir virtuvės interjere. „Įprasta manyti, kad tvarumas apima tik medžiagų pasirinkimą, tačiau iš tiesų tai gerokai daugiau – tinkamas išplanavimas, išteklius taupantys sprendimai, o vėliau – ir tinkamas atliekomis tapusių senų baldų tvarkymas“, – vardija dizainerė.
Anot jos, besirūpinantys gamta, pirmiausia turėtų prioritetą teikti ilgaamžėms medžiagoms, kurios gali būti naudojamos ne vienerius metus, būtų atsparios ir neprarastų savo estetiškos išvaizdos. Nors dažnai kyla pagunda atnaujinant virtuvę baldus keisti tik iš dalies, interjero dizainerė ragina įvertinti, ar tikrai toks sprendimas padės sutaupyti, išvengti papildomų atliekų ilgalaikėje perspektyvoje.
– Kartais klientai nori keisti tik virtuvės spintelių fasadus, taip tikėdamiesi sutaupyti, išvengti atliekų, tačiau neretai ir furnitūra jau būna nugyvenusi savo laiką, ir karkasas nebe toks tvirtas, lankstai išsiderinę, jų nepavyksta sureguliuoti, stalčiai kliba, todėl pakeistas fasadas, išblėsus naujumo efektui, nebedžiugins. Noras sutaupyti suprantamas, tačiau po kelerių metų virtuvę vis tiek reikės keisti, o tada ir vėl teks atnaujinti fasadus. Taigi ilgalaikėje perspektyvoje ne tik nepavyks būti tvaresniems, o nutiks netgi priešingai. Visuomet rekomenduojame pasikonsultuoti su ekspertu, kuris padėtų įvertinti, ar tikrai toks sprendimas yra tvarus ilgalaikėje perspektyvoje, – pataria dizainerė.
Daugiau nei tik medžiagos
Tvaraus interjero dizainerė Daiva Savickienė pritaria, kad tvarumas niekada neapsiriboja tik vienu aspektu, pavyzdžiui, tik baldų medžiagomis, į jį reikėtų žiūrėti holistiškai. Anot jos, būtina atsižvelgti į medžiagas, tačiau nereikėtų pamiršti ir kokybiškos gamybos svarbos, galimybės atnaujinti baldus, technologinių sprendimų, padedančių taupyti išteklius, patogumo, tinkamos priežiūros.
D. Savickienė atkreipia dėmesį, kad dėl draugiškesnių gamtai alternatyvų ir technologinių sprendimų naudinga pasikonsultuoti su ekspertais.
Lygiai tokia pat taisyklė galioja ir renkantis buitinę techniką. Ekspertė pataria nesibaiminti investicijų į energiją taupančius sprendimus, – ilgalaikėje perspektyvoje jie atsiperka ir yra naudingi ne tik gamtai, bet ir piniginei. Taip pat nereikėtų pamiršti ir tinkamai eksploatuoti jau turimos technikos, kasdien naudoti energiją taupantį režimą, kuris dažniausiai žymimas „Eko“ ir, pavyzdžiui, tik kartą per savaitę indaplovę naudoti ypač karšto vandens režimu.
Be viso to, virtuvėje reikšmingą vietą turėtų užimti ir aplinkai draugiški valikliai bei plovikliai, kurie būtų bioskaidūs ir nekenktų ne tik gamtai, bet ir sveikatai.
Patogūs sprendimai
Tvari virtuvė neturėtų būti atskiriama ir nuo patogių sprendimų. Anot D. Savickienės, projektuojant virtuvę svarbu pagalvoti ir kaip draugiškus gamtai įpročius padaryt patogesnius. Erdvė buitinėms atliekoms rūšiuoti yra tik vienas iš pavyzdžių, kuris gali paskatinti lengviau priimti draugiškus gamtai sprendimus ir kartu nereikalauti didelių pastangų.

– Jeigu žiūrėsime tik į grožį ir pamiršime patogumą, tai viskas, kas traukia akį, ilgainiui nublanks. Patogūs sprendimai prisideda ir prie aktyvesnio atliekų rūšiavimo, mažesnio vartojimo, ir prie sveikesnės mitybos. Pavyzdžiui, jeigu kruopų ir ankštinių daržovių stalčių susidėliosime patogiai, tai matysime, kad jau senokai nenaudojome avinžirnių, o valgome tik ryžius, kurie visada po ranka – taip mityba bus įvairesnė ir nešvaistysime maisto. Tinkamai suplanuota virtuvė, kurioje yra lengvai pasiekiami maisto produktai, padeda juos suvartoti laiku ir taip išvengti ne tik maisto atliekų, bet ir finansinių nuostolių, – įžvalgomis dalijasi ekspertė.
Stalčiai patogiau nei spintelės
Dizainerės akcentuoja, kad klientams dažnai siūlomi sprendimai, padedantys geriau matyti turimas maisto atsargas ir, kai tik yra galimybė, spinteles patariama keisti stalčiais. Be to, įvertinus gaminimo įpročius, suplanuojamos erdvės prieskoniams ar daržovėms laikyti, patogi erdvė sandėliuoti konservuotiems ar kitiems ilgo galiojimo produktams.
Atliekų tvarkymas
Ne mažiau svarbus yra senosios virtuvės sutvarkymas. Labai svarbu išmontuojant senus baldus nepažeisti elektros taškų bei santechnikos, nepasidaryti žalos sau ir kitiems. Jeigu netyčia pažeistume vandens padavimo vamzdį, jis užlietų visą patalpą. Klientai, kurie turi seną virtuvę ir nežino, kaip ją tvarkingai demontuoti ir utilizuoti, turėtų šį darbą patikėti specialistams.
Savarankiškai baldus išmontuoti nusprendę klientai dažnai turi sukti galvą, kaip tinkamai pasirūpinti atliekomis, nes jos turi būti pristatomos į stambiagabaričių atliekų aikšteles ir jokiu būdu negali baigti gyvenimo prie konteinerio.
Planuojant naują virtuvę rekomenduojama pirmenybę teikti toms medžiagoms, kurios yra natūralios ar lengviau perdirbamos ir sukuriančios mažiau atliekų. Technologijoms vis labiau tobulėjant, pamažu randasi ir eksperimentinių gamyklų, galinčių perdirbti netgi MDF plokštę. Tikėtina, kad tokių bandymų ateityje tik daugės.
Parengta pagal zenpr.lt informaciją