Savaitgalį – pusryčių šventė! Kodėl gi ne?
Turiu bičiulę vilnietę, kuri kiekvieną šeštadienį su draugais keliauja pusryčiauti (o gal priešpiečiauti?) į kavinę. Ir kaskart valgo populiariuosius Benedikto kiaušinius. Pasakoja, kad tokių pusryčiautojų sostinėje daugėja. Šeštadienio ar sekmadienio pusryčiai gražiai perauga į pietų metą. Gal dėl to atsiradęs naujas priešpiečių terminas – „brunch“ („brunchas“), sulipdytas iš dviejų angliškų žodžių – breakfast (pusryčiai) ir lunch (pietūs). Kalbininkai, žinoma, neploja rankomis, kad vartojami nelietuviški žodžiai lietuvių kalboje. Bet šį kartą – ne apie kalbą.
Ar mūsų krašte populiarūs vėlyvieji pusryčiai? Kai mėgaujiesi ne namų virtuvėje užplikyta, bet kavinėje pagaminta kava, kai paprasta namų kiaušinienė užleidžia vietą Benedikto ar turkiškiems kiaušiniams miesto kavinės terasoje?
Pakalbinome keletą maitinimo įmonių, kurios kviečia lankytojus savaitgaliais, o kai kurie – ir kiekvieną dieną pradėti kitokiais pusryčiais nei esame pratę namuose.

„Imperata“ apie „brunchą“ svajoja seniai
Kalvarijoje esančios kavinės „Imperata“ vadovė Daiva Janušauskaitė sakė, kad apie klientams patiekiamus vėlyvuosius pusryčius („brunchą“) kavinėje svajojusi nuo pat jos atidarymo. Puikiai įsivaizdavo, kaip visa tai turi būti. Tačiau savaitgaliais priešpietinis metas „Imperatoje“ dažnai būna iš anksto užsakytas. Ir vis dėlto – nė vienam pusryčiauti pageidaujančiam klientui „Imperata“ neužtrenkia durų – visada atsiras viena-kita vieta, kur galima suvalgyti Benedikto kiaušinį ar grūdų košės ir pasimėgauti puodeliu rytinės kavos. P. Daiva galvoja, kaip išplėsti kavinės erdves, kad galėtų įgyvendinti ne tik savo svajones, bet ir priimti pusryčiaujančius.
„KamBARyje“ – prancūziška kiaušinienė
Baro „KamBARys“ bendrasavininkė Daura Sagulina sako, kad savaitgaliais jie sulaukia vėlyvųjų pusryčių mėgėjų.
– Vilniuje „brunchas“ yra „ant bangos“ – galima pagalvoti, kad žmonės ten visą dieną pusryčiauja, iki pat 18 valandos, – juokiasi pašnekovė. – O paskui – jau ir vakarienės metas ateina, galima kepsnius užsisakyti.
Marijampolėje „KamBARys“ savaitgaliauja nuo 12 iki 16 valandos: tuo metu galima užsisakyti maistą iš pusryčių meniu. Klientams patiekiami varškėtukai, blyneliai su bananais ar varške, avokado skrebutis ar skrebutis su kiaušiniu. Ypatingas patiekalas – puri prancūziška kiaušinienė su šonine. Prie viso šio gėrio – įvairios kavos, arbatos ar naminiai limonadai.
Populiariausias patiekalas – turkiškas kiaušinis
Bene seniausią pusryčių tradiciją turi Marijampolės centre esanti kavinė „Nica“. Direktorė Erika Karosienė pasakoja, kad kavinė lankoma nemažo būrio nuolatinių pusryčiautojų – ne tik savaitgaliais, bet kiekvieną dieną. Tuo įsitikinome, ketvirtadienio rytą apsilankę „Nicoje“. Pastebėjome – ateina nuolatiniai klientai, deda pinigą ir ištaria viską pasakančią frazę: „Kaip visada“. Padavėja Sigita, dirbanti čia septynerius metus, sako, kad jau mintinai žino, ką užsakinėja vienas ar kitas nuolatinis lankytojas – ar juodą kavą, ar omletą, ar arbatą su citrina ir pan. Paklausta, ką dažniausiai pusryčiams užsisako klientai, Sigita pamini patiekalus iš kiaušinių – Benedikto, turkiškus kiaušinius, omletą ar pan.
– Pas mus pusryčiai iki 11 valandos, bet būna, kad gerokai pamigę klientai ateina vėliau ir klausia: „Ar dar galėčiau užsisakyti tų kiaušinių?“. Kiaušiniai „Nicoje“ – pagrindinis produktas ruošiant pusryčių patiekalus, – sako Sigita. – Turkiškas kiaušinis – naujiena, ją stengiamės pasiūlyti klientams. Turime pardavimų lapą, kuriame pasižymime, kiek kokių patiekalų pirko klientai, pagal tai vertiname jų populiarumą. Birželio mėnesį vien aš turkiškų kiaušinių pardaviau 68 porcijas per mėnesį, bet esu tik viena iš 12 padavėjų. Pamatėme, kad turkiškas kiaušinis „įšoko“ į populiariausių kiaušinienių repertuarą.
Paklausta, kaip į tokią turkiškų kiaušinių sėkmę reagavo populiarieji Benedikto kiaušiniai, administratorė Sandra Liškauskienė šypsosi:
– Benedikto kiaušiniai gali būti ramūs, jie jau išsikovojo savo vietą po saule – tai jau tradicija, senas geras patiekalas. Neliko nuošaly ir omletai, ir kepti kiaušiniai – tiems, kas labai skuba, jie paruošiami greičiausiai. Be to, lietuviui jie įprasčiausi.
– Nepaklausiate klientų, kodėl jie namuose negalėtų kiaušinių išsikepti? Kodėl eina į kavinę?
– Kavinėje yra kita aplinka, gal ir skonis kitoks. Labai stengiamės, kad tai būtų ir skanu, ir gražu, – sako administratorė Sandra.
Tačiau, sako pašnekovė, klientams siūlomi ne tik kiaušinių patiekalai – gaminami įvairūs sumuštiniai ant pinsa tešlos padelio.
– Pas mus buvo atvykęs virtuvės šefas iš Italijos, mokė ruošti sumuštinius ir picas su pinsa tešla. Tai naujovė, ir matome, kad ją mielai priima mūsų klientai, – sako p. Sandra.
„Duokit mums angliškus pusryčius!“
Restorano ir savitarnos valgyklos „Torino Lounge“ vadovė Vaida Radauskienė sako akivaizdžiai matanti, kad Marijampolėje sparčiai populiarėja „brunchas“ – daugiausia pusryčiaujančių svečių sulaukiama sekmadieniais.
– Išties – kodėl nepasidaryti pusryčių šventės savaitgalį? – retoriškai klausia p. Vaida.

Paklausta, kokie patiekalai populiariausi, ji iš karto atsako: angliški pusryčiai. Atrodo, elementarus patiekalas: keptos dešrelės su pupelėmis pomidorų padaže, pievagrybiais, kepta šonine ir kiaušiniais. Visas šis maistingas gėris – dar ir su skrudinta duonele. O kaip skanu ir kaip populiaru! Daugelis ir eina čia valgyti būtent angliškų pusryčių.
Vaida pasakoja apie pusryčiams verdamas košes – jų yra pačių įvairiausių su skirtingais pagardais, ypač dabar, kai yra šviežių uogų. Sakau, gal ir vaikai jas valgo?
– Ne, košes mėgsta tėvai. Populiariausia – avižinių dribsnių košė! O vaikai? Jiems, žinoma, blynai, kas daugiau vaikams gali būti skanu? Ai, dar belgiški vafliai su šokoladu, – sako p. Vaida.
Paklausta, ar vėlyvieji savaitgalio pusryčiai dažnai perauga į pietus ir vakarienę, p. Vaida juokiasi: būna! Nors kavinė savaitgaliais dirba nuo 11 valandos, bet „brunchą“ klientai užsisako ir 13, net 15 valandą! O ką – savaitgalis: išsimiegi ir ateini pavalgyti.
Tie, kuriems angliškų pusryčių yra per daug ar jei per sotūs, mielai smaguriauja čia kepamais kruasanais ir kvapnia kava.
Vaida Radauskienė tiki, kad „brunchų“ mada atėjo į Marijampolę, tad „Torino Lounge“ žengia dar vieną žingsnį: netrukus Degučiuose esančioje turgavietėje turėtų duris atverti būtent „bruncho“ kavinė. Ateini į turgų apsipirki, pietums nusiperki kopūstą ir bulvių, o pusryčius (nebūtinai angliškus) gali pavalgyti ir čia pat esančioje pusryčių kavinėje.

Itališkas stilius ir lietuviškų daržovių aromatas
Degučių turguje jau kuris laikas veikia „Picos baras“. Jo savininkė Gintarė Gegužienė baro duris lankytojams atveria 11 val. Paklausta, ar ateina čia pusryčiauti turgaus prekiautojai, p. Gintarė stebisi:
– Kokie pusryčiai 11 valandą? Greičiau – pietūs. Prekiautojai nuo septintos ryto čia dirba, tai pusryčiauja, ko gero, namuose. O štai savaitgaliais, kai žmonių – ir pirkėjų, ir pardavėjų – kur kas daugiau nei eilinę dieną, į „Picos barą“ lankytojai beldžiasi anksčiau nei baras atsidaro – vieni jau būna apsipirkę ir ateina puodelio kavos, kiti nusiperka keletą picos gabaliukų, kuriuos su šeima išsikeps grįžę namo. O kai kurios mamos (ko nepadarys mamos dėl vaikų!) nuperka picos savo vaikams – pusryčiaus su jais namuose. Sako, gal su skania pica mažieji „nevalgytojai“ suvalgys bent kiek mėsos, žuvies, daržovių ar varškės. Juolab, kad ir picos pagrindas sveikatai naudingas, gaminamas iš spelta baltų miltų, spelta pilno grūdo miltų ir, jei klientas nori be glitimo, tai pasirinks picą, kurios pagrindas iškeptas iš grikių miltų.
*
Tai štai – tokie gali būti savaitgalio (ir ne tik) pusryčiai arba „brunchas“ Marijampolėje. Kol kas nei Kazlų Rūdoje, nei Kalvarijoje esančiose kavinėse specialaus pusryčių meniu nėra. Tačiau, kaip sakė Kalvarijoje esančios kavinės „Imperata“ vadovė Daiva, nebus taip, kad nebūtų ką pasiūlyti klientui, ryte norinčiam ko nors sveiko, skanaus, traškaus ar saldaus prie kavos.