www.suvalkietis.lt
Pagrindinis Suvalkijos krašto informacijos skleidėjas nuo 1942 m.

Stabdo senėjimą ir atkuria pažeistas ląsteles – šių vaisių dietologė ragina skanauti dažniau

Nektarinai – į persikus panašūs vaisiai, turintys kiek lygesnę odelę ir saldesnį skonį. Šiuos vaisius įprasta valgyti šviežius, bet galima dėti ir į skirtingus desertus, vaisių kokteilius ar glotnučius, jais gardinti pusryčių košes ir salotas. Pasak gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, nektarinai puikiai papildys vasaros vaisių racioną, suteiks organizmui naudingų vitaminų ir mineralų. Tačiau norint išlaikyti nektarinų sultingumą, skonį ir kvapnumą, labai svarbu juos tinkamai laikyti ir baigti nokinti namuose. Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva pataria, kaip tai padaryti tinkamai, o šiltai vasaros popietei rekomenduoja pasigaminti gaivų persikų bei mangų limonadą.

Nektarinų ir mangų limonadas.

Apsaugo nuo ankstyvo senėjimo

Kaip teigia sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė, nektarinai, kaip ir kiti kaulavaisiai, savo sudėtyje turi nemažą kiekį vandens. Dėl šios priežasties jais galima puikiai atsigaivinti, o organizme šie vaisiai padės palaikyti tinkamą skysčių balansą. Vis dėlto, nektarinai palankūs sveikatai ne tik dėl šios ypatybės. 

„Nektarinuose gausu B grupės vitaminų, taip pat vitamino C, E, ir K. Šiuose vaisiuose gausu skaidulų, palaikančių gerą virškinimo sistemos sveikatą, ir organizmui reikalingų mineralų: kalio, kalcio, magnio, šiek tiek geležies. Nektarinuose yra medžiagų pasižyminčių antioksidacinėmis savybėmis ir apsaugančių organizmą nuo ląstelių pažeidimų bei ankstyvo senėjimo. Dėl šių priežasčių nektarinus, kaip ir kitus kaulavaisius, vasaros metu išties vertėtų įtraukti į mitybos racioną ir skanauti dažniau“, – apie nektarinų naudą sveikatai pasakoja E. Gavelienė.

Tiesa, sveikatai palankios mitybos konsultantė primena, kad nepaisant savo gerųjų savybių, nektarinai neturėtų būti vienintelis vasarą skanaujamas vaisius. „Sveikos ir subalansuotos mitybos garantas – skirtingų vaisių, daržovių ir uogų, grūdinių kultūrų bei baltymais turtingų produktų įtraukimas į valgiaraštį. Vasara tam geriausias metas, nes šviežių ir skanių gėrybių gausu tiek namų daržuose ir soduose, tiek parduotuvėse. Kasdien šviežių daržovių, vaisių ir uogų rekomenduojama suvartoti bent 300–400 gramų“, – primena gydytoja dietologė. 

Kaip išsirinkti skaniausius?

Saldieji nektarinai dažniausiai skanaujami švieži, dedami į kepinius, vasariškus gėrimus ar vaisių kokteilius. Jie puikiai dera ir salotose ar kaip garnyras šalia keptos paukštienos patiekalų. Anot prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovės Olgos Suchočevos, šie vaisiai – vieni populiariausių kaulavaisių Lietuvoje.

„Vasaros metu skirtingų rūšių kaulavaisiai išties yra vienas dažniausių vaisių pasirinkimų.

Renkantis nektarinus parduotuvėje, specialistė pirmiausia pataria juos įvertinti vizualiai: „Nektarinai turėtų būti sodrios spalvos, nepažeista odele ir minkštimu, be puvimo žymių, ryškių sumušimų, perteklinės drėgmės, susiraukšlėjimų ar pašalinių kvapų.“

Sunokinti paprasta ir namuose

Daugelis kaulavaisių į mūsų šalį atkeliauja iš pietų regionų, kur būna nuskinami dar iki galo neprinokę, kad transportavimo bei sandėliavimo metu išlaikytų savo savybes.

Vis dėlto, įsigijus kiek kietesnių, galutinio brandumo dar nepasiekusių kaulavaisių, O. Suchočeva pataria nesibaiminti – pilnai susinokinti juos itin paprasta namuose: „Įsigijus nepilnai sunokusių nektarinų, palaikykite juos keletą dienų kambario temperatūroje, sudėję į popierinį maišelį arba vaisiams skirtą dubenį. Jei nesate tikri, ar nektarinai jau pakankamai subrendę, patikrinkite juos šiuo būdu: švelniai spustelėkite nektariną ir jeigu jie dar bus kieti, vadinasi, kad nesunokę, o jei vaisiuose liks duobutės – nektarinai pernoko. Tik tuo atveju, jei šios duobutės kaip mat išsilygins – vaisiai puikiai sunokę ir tinkami skanauti.“ 

Kiek suminkštėjusius ir sunokusius nektarinus galima perkelti į šaldytuvą – vaisiams skirtą stalčių. Tačiau svarbu atsiminti, kad sunokę kaulavaisiai greitai genda, tad ilgiau laikomi šaldytuve jie gali prarasti savo drėgmę ir susiraukšlėti: „Prieš valgant iš šaldytuvo išimtus vaisius geriausia juos trumpai palaikyti kambario temperatūroje. Taip vaisiai išliks sultingi, malonios tekstūros ir bus ypač kvapnūs.“ 

Vos per 5 minutes kviečiame pasigaminti gaivų ir vasarišką limonadą su šviežiais nektarinais bei mangais.

RECEPTAS

Nektarinų ir mangų limonadas

Gėrimui reikės: 

6 vnt. nektarinų;

2 vnt. mangų;

50 g medaus;

1 vnt. citrinos sulčių;

1 l vandens. 

Gaminimo eiga: 

  1. Nektarinus perpjaukite per pusę, išimkite kauliukus.
  2. Mangus nulupkite, išimkite kauliukus ir supjaustykite.
  3. Vaisius sudėkite į virtuvinį smulkintuvą ir susmulkinkite. Į gautą masę įpilkite vandens ir gerai išmaišykite bei paskaninkite medumi ir citrinos sultimis. Jei norite saldesnio gėrimo, įdėkite daugiau medaus, jei gaivesnio – citrinos.

Skanaus!

Palikite komentarą

Ši svetainė naudoja slapukus, kad pagerintų jūsų patirtį. Manome, kad jums tai tinka, bet galite atsisakyti, jei norite. Priimti Skaityti daugiau

Privatumo ir slapukų politika