Šokoladinis cukinijų pyragas
Bičiulė Rasa feisbuke pasidalijo savo kepiniu – šokoladiniu cukinijų pyragu. Sako, kad receptą rado internete (lamaistas.lt). Išbandžiau šį receptą ir aš. Drėgnas ir labai skanus, o pastovėjęs (jei pasisektų išlaikyti nesuvalgytą), kaip teko įsitikinti, dar skanesnis. Sakote, šeima nemėgsta cukinijų? Nagi nesakykit niekam, kad pyragas su šiomis vertingomis daržovėmis, nes patys tikrai neatspės.

Tai imamės darbo!
Pyragui reikės:
350 g cukinijų (gryno svorio)
4 kiaušinių
200 g miltų
150 g cukraus (galima ir mažiau, bet daugiau tikrai nereikia)
100 g riešutų (arba šokolado gabalėlių ar džiovintų vaisių)
120 ml aliejaus (neutralaus skonio) arba tirpinto sviesto
3 šaukštų kakavos
2 šaukštelių kepimo miltelių
1 šaukštelio cinamono (arba vanilinio cukraus)
1 žiupsnelio druskos
Jei pyragą puošime, galime naudoti šokoladą arba saujelę riešutų.
Kaip gaminti?
1. Cukinijas sutarkuojame burokine tarka ir paliekame pastovėti.
2. Riešutus sukapojame nedideliais gabalėliais elektriniu smulkintuvu arba peiliu.
3. Į dubenį suberiame miltus, kakavą, kepimo miltelius ir cinamoną. Išmaišome.
4. Į kitą dubenį (geriau didesnį) mušame kiaušinius, beriame cukrų ir žiupsnelį druskos. Plakame, kol masė pabals ir jos tūris ženkliai padidės. Toliau plakdami pamažu supilame aliejų (arba tirpintą atvėsintą sviestą).
5. Cukiniją lengvai nuspaudžiame, skystį nupilame. Kartu su riešutais įmaišome į kiaušinių plakinį. Tada per kelis kartus suberiame miltų ir kakavos mišinį, kaskart išmaišydami, kad neliktų sausų miltų.
6. Tešlą supilame į sviestu pateptą arba kepimo popieriumi išklotą formą.
7. Kepame iki 180 C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 45–50 minutes (mano pyragas iškepė dar greičiau, nes kepiau didesnėje formoje, tad jis buvo plonesnis). Ar pyragas iškepė, patikriname mediniu pagaliuku – jei įsmeigus į storiausią vietą ištraukiame sausą, neapsivėlusį tešla, vadinasi, iškepė, o jei ne – pakepkime dar 5 minutes ir vėl patikrinkime.
8. Išėmus iš orkaitės leidžiame pyragui 10–15 min. atvėsti formoje, o tada galutinai atvėsiname ant grotelių.
9. Atvėsusį pyragą galima (bet nebūtina) aplieti tirpintu šokoladu ir pabarstyti saujele smulkintų riešutų.
Skanaus!