Dėl šios poros pamesite galvą: burokėlių ir šokolado pyragas
Atvėsę orai džiugina ne visus, bet jie – juk puikus pretekstas dažniau kepti namus skaniausiais aromatais pripildančius pyragus. Galite išbandyti ir lietuvių taip mėgiamus pigiuosius burokėlius. Derinyje su šokoladu jie nepaliks abejingų, patiks ir išrankiausiems – net tiems, kurie laikosi sveikos mitybos principų ar yra veganai.

Kaip laikyti šviežius burokėlius
Burokėliams idealiai tinka vėsus rūsys, tačiau net ir jo neturint šviežios gėrybės namuose gali išstovėti iki dviejų savaičių.
Taip pat svarbu atminti, kad prieš dedant į šaldytuvą burokėlių negalima plauti – taip jie sudžius gerokai greičiau. Parduotuvėje įsigyti jie paprastai būna pakankamai švarūs, tačiau galite juos dar papildomai nuvalyti minkštu šepetėliu. Burokėlius reikėtų laikyti daržovių stalčiuje, idealu – kiekvieną jų atskirai suvyniotą į foliją ar pergamentinį popierių.
Be kiaušinių ir be sviesto – bet pyragas bus drėgnas ir gerai iškils
Burokėlių panaudojimo būdų – aibė: nuo salotų ir barščių iki kotletų, kokteilių ar desertų. Burokėlių ir šokolado derinys pastaraisiais metais įgyja vis daugiau gerbėjų – šie skoniai puikiai papildo vienas kitą. Nereikia baimintis, kad jausis burokėlių skonis – jis skaniai susilieja su kitais ingredientais, tad tokius desertus valgys net vaikai.
Su šiuo deriniu galima kurti pyragus, tortus, keksiukus, ledus, putėsius. Pyragą pagaminti itin lengva, nereikia didelių kulinarinių sugebėjimų ar įmantrių produktų. Jį paruošite vos per 15 minučių, o dar po gero pusvalandžio galėsite juo jau mėgautis.
Šokoladinis burokėlių pyragas
Reikės: 200 g burokėlių, 130 g rudojo cukraus, 220 g kvietinių miltų, 30 g nesaldintos kakavos miltelių, 2 šaukštelių kepimo miltelių, ½ šaukštelio kepimo sodos, ½ šaukštelio vanilės ekstrakto, 1 žiupsnelio druskos, 100 ml pieno (galite naudoti ir avižų arba sojų gėrimą), 150 ml saulėgrąžų aliejaus, 1 šaukštelio citrinos sulčių, 1 šaukštelis obuolių sidro acto. Glajui: 150 g juodojo šokolado ir 150 ml riebios grietinėlės.
Gaminame:
- Burokėlius išvirkite, atvėsinkite, supjaustykite mažais gabalėliais ir su cukrumi sutrinkite trintuvu, kad neliktų gabalėlių – turi gautis tiršta tyrė.
- Įkaitinkite orkaitę iki 175 laipsnių. Ištepkite riebalais nedidelę (20 cm) kepimo formą ir pabarstykite ją trupučiu kakavos.
- Dubenyje sumaišykite miltus, kakavą, kepimo miltelius, kepimo sodą, druską. Kitame dubenyje suplakite augalinį gėrimą ar pieną, aliejų, obuolių sidro actą, citrinų sultis ir vanilės ekstraktą. Supilkite į burokėlių tyrę.
- Sudėkite drėgnus ingredientus į sausus ir viską trumpai, bet energingai išmaišykite, kad susidarytų vientisa tešla. Supilkite į paruoštą formą ir išlyginkite. Kepkite apie 35-40 minučių.
- Paruoškite glajų. Puode užvirinkite grietinėlę ir ja užpilkite smulkiai sutrupintą šokoladą. Jam ištirpus, gerai išmaišykite ir šiek tiek atvėsinkite, kad glajus sutirštėtų. Pyragą juo aptepkite tik tada, kai šis jau atvėsęs. Papuošimui taip pat puikiai tiks riešutai, avietės ar granato sėklos.
Beje, šis receptas tiks ir keksiukų kepimui – pagal šias proporcijas išeitų jų maždaug 12. Tiesa, keksiukus kepkite trumpiau, jiems orkaitėje pakaks 15-20 minučių.