Aromatingos džiovintų apelsinų skiltelės papuoš Advento vainikus, pagardins arbatą ir sukurs prieššventinę nuotaiką
Jei anksčiau tik pasigrožėdavote citrusinių vaisių skiltelėmis ir cinamono lazdelėmis dekoruotomis dovanomis, advento vainikais ar eglių šakomis, apelsinų verta pasidžiovinti ir patiems. Tai ne tik puošmena: traškios skiltelės, pagardintos šokoladu, gali virsti puikiu desertu, o jomis pagardintos arbatos aromatas atneš dar daugiau kalėdinės nuotaikos į namus. Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė teigia, kad apelsinai, kaip ir visi citrusiniai vaisiai, priskiriami didelio maistingumo produktams, o juose esantys flavanoidai efektyviai kovoja su virusais ir slopina uždegimus – tai ypač aktualu šaltuoju metų laikotarpiu.

Naudingiau rinktis vaisius, o ne jų sultis
Nors apelsinų sultys jau tapo pusryčių klasika, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė sako, kad geriau suvalgyti visą vaisių: „Vertingos medžiagos gaunamos ne tik iš skystosios vaisiaus dalies, bet ir iš kietosios, kurioje yra skaidulų, ypač reikalingų mūsų žarnynui. Citrusiniai vaisiai, kaip ir kiti vaisiai bei daržovės, yra labai naudingi virškinamojo trakto sveikatai, ypač mikrobiotai.“
Citrusiniuose vaisiuose, pasak ekspertės, gausu antioksidantų ir imuninę sistemą stiprinančių flavanoidų, karotinoidų, vitamino C bei folatų, o taip pat – įvairių eterinių aliejų, mikroelementų bei mineralinių medžiagų, pavyzdžiui, kalcio ir kalio. „Nors tarp suaugusiųjų alergija citrusiniams vaisiams pasitaiko gana retai, į mažų vaikų racioną rekomenduojama juos įtraukti vėliau, palaipsniui ir skanaujant jų nepadauginti“, – pataria dr. E. Gavelienė.
Kadangi citrusiniai vaisiai yra ne tik naudingi, bet ir skanūs, dažnai kyla noras jų suvalgyti ne vieną ir ne du. Tačiau gydytoja dietologė nerekomenduoja jais piktnaudžiauti. „Įvairių vaisių per dieną reikėtų suvalgyti maždaug 200–300 gramų ir didinti šio kiekio, tikintis sveikatai geresnių rezultatų, tikrai neverta. Priešingai – valgant per daug vaisių alkio jausmas gali tik dar labiau sustiprėti“, – įspėja gydytoja dietologė.
Kaip apelsinus džiovinti:
- Apelsinus supjaustykite maždaug 0,5 cm storio riekelėmis. Vienu sluoksniu išdėliokite juos ant popierinių rankšluosčių, pridenkite jais riekeles ir nusausinkite sulčių perteklių.
- Išdėliokite juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos taip, kad riekelės nesiliestų viena su kita.
- Džiovinkite jas iki 80°C įkaitintoje orkaitėje maždaug 4-6 valandas.
- Jeigu apelsinai labai sultingi ir orkaitėje kaupiasi daug garų, periodiškai šiek tiek praverkite orkaitės dureles. Stebėkite, kad jie neimtų tamsėti – tuomet reikėtų sumažinti kaitrą.
- Riekeles ištraukite iš orkaitės ir palikite atvėsti.
- Apelsinų riekeles dar kelias dienas palikite džiūti kambario temperatūroje, bet jei planuojate jas perverti kaspinu ar virvele – galite tai padaryti, kol jos visiškai nesukietėjo.
Kam panaudoti džiovintus apelsinus:
Namų, stalo ir dovanų dekorui: gražu taip papuošti Advento vainiką, žiemos puokštę, eglutę, girliandą. O gal padekoruoti kalėdines dovanas ar stalo servetėles pririšant prie kaspino ar virvelės dar ir kelias cinamono lazdeles ar anyžiaus žvaigždeles.
Šventinių patiekalui papuošimui: gražiai išdėliotos ant tortų, keksiukų ar pyragų viršaus, kyšančios iš ledų ar deserto su plakta grietinėle taurelės jos suteiks ryškios spalvos ir nepamirštamo aromato.
Karštų gėrimų aromatizavimui: kas gali būti geriau už karštos arbatos ar kakavos, pagardintų apelsinų riekelėmis, puodelį niūrų vakarą, kai už lango žvarbu ir vėjuota.
Aromatiniams mišiniams: kelių rūšių apelsinų skiltelės, cinamono lazdelės, džiovinti žiedlapiai, supakuoti į dailius audinio maišelius skleis malonų aromatą jūsų spintoje.
Originaliems saldumynams: tereikia vieną džiovinto apelsino puselę panardinti į ištirpintą šokoladą, o tada palikti šaldytuve, kad jis sukietėtų.