Rekomenduojama šaldytuvo lentynų tvarka
Jei norime, kad maistas šaldytuve išliktų šviežias ir saugus, labai svarbu laikytis tinkamos produktų išdėstymo tvarkos. Temperatūra skirtingose šaldytuvo lentynose nėra vienoda, todėl skirtingus produktus reikia sudėlioti į skirtingas vietas.

Šaldytuve veikia fizikos dėsnis: viršuje temperatūra yra aukštesnė, o apačioje žemesnė. Net jeigu ir nustatysime, pavyzdžiui, 4°C temperatūrą viduje, viršutinių ir apatinių lentynų temperatūros tikrai skirsis.
Viršutinė (šilčiausia) lentyna skirta maistui, kuris nereikalauja papildomo apdorojimo: užkandžiai, desertai, pieno produktai (pavyzdžiui, sviestas viršutinėje lentynoje išlieka pakankamai minkštas ir lengviau tepasi). Kiaušiniai (daugelis juos laiko šoninėse durelėse, bet lentynose stabilesnė temperatūra).
Vidurinė lentyna tinkamiausia uogienėms, sultims, mėsai, žuviai ir maistui, kurį planuojame suvalgyti kitą dieną. Čia šaldytuvo temperatūra yra truputį žemesnė, todėl produktai laikosi ilgiau, bet neužšąla. Rekomenduojama juos apvynioti maistine plėvele ar įdėti į maisto dėžutę (stiklinę ar plastikinę), kad paviršius neišsausėtų ir neskleistų kvapų.
Apatinė lentyna (šalčiausia vieta) tinkamiausia žaliai mėsai, paukštienai, žuviai. Juos laikykime sandariuose induose arba ant padėklo, kad nenutekėtų skysčiai, kurie galėtų sukelti kryžminę taršą.
Stalčiai. Šaldytuvų apatinėse lentynose esantys stalčiai yra uždari. Taip produktai sukuria nuosavą oro drėgmę ir ji nepasklinda visame šaldytuve. Viename rekomenduojama laikyti daržoves, kitame – vaisius. Geriau nelaikyti jų kartu – kai kurie vaisiai išskiria etileną, kuris paskatina daržovių gedimą. Kartais šie stalčiai netgi turi atskirą ventiliavimo sistemą, nes kai kuriems produktams labai svarbi drėgmė.
Šaldytuvo durelės – vieta universaliems maisto produktams. Čia dažniausiai sudedami gėrimai, padažai, uogienės ir pan.
Papildomi patarimai
Saugiausia šaldytuvo temperatūra yra apie 3–4°C. To pakanka, kad bakterijų dauginimasis būtų sulėtinamas, tačiau produktai nebūtų užšaldyti – kasdien vartojamų maisto produktų, vaisių, daržovių šaldyti nereikia.
Maisto produktus, kurių nesiruošiame vartoti kasdien (mėsa, uogos, grybai ir pan.) reikėtų laikyti šaldiklyje, kad bakterijos nesivystytų ir maistą galėtume vartoti dar apie metus nuo užšaldymo. Šaldiklio temperatūra turėtų svyruoti apie -18°C.
Valykime šaldytuvą reguliariai, kad nesikauptų bakterijos. Bet kokie ant sienų arba dugno nusėdę nešvarumai skleis nemalonius kvapus ir gali sugadinti kai kuriuos maisto produktus. Rekomenduojama produktus laikyti sandariuose induose arba originaliose pakuotėse.
Nedėkime į šaldytuvą dar šiltų produktų, nes tai sukelia daug drėgmės ir ilgainiui gali netgi susidaryti korozijos židiniai.
Kas nemėgsta būti šaldytuve? Šviežios bulvės (jos praranda svarbias savybes ir ilgainiui pasidaro saldžios). Medus (tai yra natūraliai išsilaikantis produktas), pomidorai (jie praranda skonį).