www.suvalkietis.lt
Pagrindinis Suvalkijos krašto informacijos skleidėjas nuo 1942 m.

Spurgos su… pipirais

Kada nors valgėte varškės spurgų su… juodaisiais pipirais?
Ir aš ne.
Lankydamiesi Marijos ir Justino Maumevičių sodyboje buvome pavaišinti varškės spurgomis. Vos paragavus iš karto kilo įtarimas: labai skanios, bet jose yra kažkas neatpažįstama. Net ne šilauogė, viduje spurgos įsitaisiusi, nustebino, bet skonis.

Ričardo PASILIAUSKO nuotrauka

Marija juokiasi:
– Turbūt spurgų su pipirais dar nesate valgę?
– Su pipirais? – perklausiame abu su fotografu.
Marija pasakoja, kad ne tik juodieji pipirai čia „groja“, bet ir ciberžolė.
Internete radau informaciją, kad pipiro aktyvusis komponentas piperinas pagerina ciberžolės absorbciją (iki 2000 proc.) – aktyvų priešuždegiminį ingredientą, taip pat pagerina kalcio ir seleno pasisavinimą.
Kadangi skanumas sutampa su nauda, iš karto paprašėme p. Marijos ir šių spurgų recepto. Nesame pavyduoliai, tad juo dalinamės su jumis.

Į didesnį dubenį sudėti:

  • 1 kg varškės,
  • 3–4 kiaušinius,
  • 120 g kefyro,
  • sodos („ant galo“ šaukštelio), plius tiek pat kepimo miltelių,
  • 1 arbatinį šaukštelį ciberžolės,
  • maždaug trečdalį arbatinio šaukštelio maltų juodųjų pipirų,
  • žiupsnelį druskos,
  • 1 šaukštą cukraus (tik vieną!),
  • 2 šaukštus kukurūzų krakmolo,
  • pusę puodelio sezamo sėklų,
  • pakelį vanilinio cukraus,
  • miltų (jų reikės apie 200 g, jų kiekis priklausys nuo varškės drėgnumo ir nuo to, kiek drėgmės sugers sezamo sėklos).

Maisto smulkintuvu dubenyje išsukime varškę su visais ingredientais, išskyrus miltus. Miltų berkime tiek, kad šaukšteliu būtų galima atkniebti tešlos ir formuoti rutuliukus. Į rutuliuko vidų galima įdėti siurprizą – šilauogę, avietę ar kt. Aliejų įkaitinti, bet ne iki „peklos“, kad spurgos keptų tolygiai ir jų paviršius būtų gražios rusvos spalvos.
Skanaus!

Komentarai nepriimami.

REKOMENDUOJAMI VIDEO
TAIP PAT SKAITYKITE